Eksperts: Ārvalstu investoru interese par vietējām bankām, visticamāk, nekļūs par tendenci

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

"Baltic International Bank", piesaistot ārvalstu investorus no Šveices un Apvienotajiem Arābu Emirātiem, bankas pamatkapitālam piesaistīti 12 miljoni eiro. Ieguldījumu eksperts norāda, ka, visticamāk, šis gadījums neparāda tendenci, ka ārvalstu investori sāks ieguldīt vietējās bankās. Savukārt Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras direktors apliecina, ka kopumā ārvalstu investoriem palielinās interese par Latvijas finanšu sektoru.

Investīcijas "Baltic International Bank"

Pēc jauno investoru piesaistes īstermiņā "Baltic International Bank" turpinās fokusēties uz Latvijas iekšējo tirgu un Latvijas klientiem. Bankas kreditēšanas kapacitāte augusi vismaz par 40–50 miljoniem eiro. Tālākā nākotnē ar jauniem pakalpojumiem cer piesaistīt jaunus klientus un jaunas finanses no citām Eiropas valstīm.

Eksperts: Ārvalstu investoru interese par vietējām bankām, visticamāk, nekļūs par tendenci
00:00 / 03:39
Lejuplādēt

Uz Latvijas Radio jautājumu, vai līdz ar investēšanu "Baltic International Bank" iecerēts izskatīt vēl kādas investīciju iespējas Latvijā, bankas jaunais akcionārs no Apvienotajiem Arābu Emirātiem Adels al Širavi atbildēja šādi:

"Mēs sākam ar investīcijām "Baltic International Bank". Redzēsim, kā mums veiksies. Noteikti mēs esam atvērti arī citām investīciju iespējām Latvijā."

Viņš pastāstīja, ka tradicionāli no Persijas līča reģiona Apvienoto Arābu Emirātu investori ir kā izlūki, ieejot jaunos tirgos, kuriem seko citu reģiona valstu investori. Tādēļ akcionārs neizslēdz iespēju, ka ieguldījums "Baltic International Bank" varētu izraisīt arī citu reģiona valstu, piemēram, Saūda Arābijas investoru interesi par Latvijas tirgu.

Arī bankas jaunais akcionārs no Šveices Tomass Adrians Šaetti pagaidām ir piesardzīgs prognozēs par tālākām investīciju iespējām Latvijā: "Pārāk agri teikt, vai vēl investēsim Latvijā, bet es ceru, ka šis posms būs veiksmīgs,  un es noteikti pārliecināšu arī pārējos partnerus, ka Latvija ir vieta, kur investēt."

Ieguldījumu eksperts, "INVL pensiju fondu" valdes priekšsēdētājs Andrejs Martinovs komentēja, ka "Baltic International Bank" ārvalstu investoru piesaistes gadījums kopumā vērtējams pozitīvi un līdz šim tā nav bijusi plaši izplatīta prakse banku sektorā.

Investīcijas vietējās bankās un finanšu sektorā Latvijā

"Pēdējais tāds gadījums bija ar nu jau nestrādājošo "PNB banku". Pirms tam "Citadele", bet tas bija cits stāsts. Tur bija plašs piedāvājums un gandrīz vai izsole. Tā ka šobrīd, es teiktu, tas ir tāds salīdzinoši rets gadījums, ka ārvalstu investori iegulda vietējā bankā.

Tomēr tā nevar būt tendence. Visticamāk, ir atrasti konkrēti investori un konkrētai investīcijai piesaistīti.

Visticamāk, ja mēs gribam vēl redzēt investorus no tām valstīm, tad mums ir aktīvi jāstrādā, nevis jāgaida, kad kāds atradīs uz kartes Latviju un sāks investēt mūsu bankās," norādīja Martinovs.

Savukārt Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras direktors Kaspars Rožkalns norādīja, ka kopumā ārvalstu investoriem palielinās interese par Latvijas finanšu sektoru.

"Tas pamatā saistīts ar to, ka pēc tā dēvētā finanšu sektora kapitālā remonta Latvijas finanšu sektoru pelnītspēja ir samērā augsta, ja mēs to skatāmies Eiropas līmenī. Protams, spēlētāji skatās, kuros tirgos var nopelnīt vairāk, un starp pelnošākajiem tirgiem parādās arī Latvija. Ja mēs skatāmies uz tautsaimniecības attīstību kopumā, tad mēs redzam gan šos līdzekļus, kas ir no nākamā Eiropas Reģionālās attīstības fonda, gan arī līdzekļus, kas ir no noturības un atjaunošanas plāna programmas. Tad liela daļa no tiem ir jālīdzfinansē. Uzņēmējiem ir svarīgi, cik maksās kredīts. Jo lētāka nauda būs pieejama, jo pastāvēs iespēja realizēt ambiciozākus projektus," stāstīja Rožkalns.

Finanšu un kapitāla tirgus komisijā Latvijas Radio noskaidroja, ka visas uzraudzības darbības, kas saistītas ar "Baltic International Bank" investoru piesaistes darījumu, vēl nav noslēgušās, līdz ar to komisija pagaidām komentāru atteicās sniegt.

KONTEKSTS:

Pērn novembrī, veicot jaunu akciju emisiju, "Baltic International Bank" ir piesaistījusi trīs jaunus akcionārus - ārvalstu investorus no Šveices un Apvienotajiem Arābu Emirātiem, darījuma rezultātā bankas pamatkapitālam piesaistot 12 miljonus eiro. Akciju emisijas ietvaros "Baltic International Bank" izlaida jaunas kapitāla daļas. Visas emitētās jaunās akcijas ir apmaksātas. Pēc emisijas reģistrācijas Uzņēmumu reģistrā jaunais bankas apmaksātais akciju kapitāls būs vairāk nekā 48 miljoni eiro, salīdzinājumā ar 36 miljoniem eiro iepriekš.

Vienlaikus, lai nodrošinātu bankas ilgtspējīgu attīstību, 2021.gada 25.novembrī bankas akcionāru sapulce ir izsludinājusi vēl papildu akciju emisiju astoņu miljonu eiro apmērā.

Līdzšinējie "Baltic International Bank" vairākuma akcionāri Valērijs Belokoņs un Vilorijs Belokoņs arī pēc darījuma saglabā vairākuma akcionāra statusu.

"Baltic International Bank" 2021.gada deviņos mēnešos strādāja ar zaudējumiem 2,022 miljonu eiro apmērā, kas ir par 71,5% vairāk nekā 2020.gada attiecīgajā periodā.

Bankas aktīvi 2021.gada 30.septembrī bija 205,938 miljonu eiro apmērā, kas ir par 5% jeb 10,908 miljoniem eiro mazāk nekā 2020.gada beigās, kad "Baltic International Bank" aktīvi bija 216,846 miljoni eiro.

"Baltic International Bank" pagājušā gada beigās bija 11.lielākā banka Latvijā pēc aktīvu apmēra. Bankas lielākie akcionāri ir Valērijs Belokoņs (62,08%) un Vilorijs Belokoņs (32,99%).

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti