Ekspertiem bažas par ASV un ES «tarifu kara» turpinājumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

No piektdienas, 22.jūnija, stājas spēkā Eiropas Savienības atbildes tarifi amerikāņu precēm. Nodoklis uzlikts vairākiem produktiem 2,8 miljardu eiro apmērā. Lai gan biržas šis iepriekš gaidītais solis nav būtiski ietekmējis, eksperti bažījas par nākamajiem atbildes soļiem, kas var novest pie abām pusēm neizdevīga iznākuma.    

“Harley Davidson” motocikli, “Levis” džinsi un “Jack Daniels” viskijs - tie ir daži no amerikāņu zīmoliem teju miljardu eiro vērto preču sarakstā, kuras ievedot Eiropas Savienībā turpmāk būs jāmaksā papildu maksa – pārsvarā 25% no to vērtības. Tā ir atbilde no šā mēneša spēkā esošajiem ASV tarifiem Eiropas tēraudam un alumīnijam.

Preču saraksts izvēlēts rūpīgi – ar tarifiem apliktas ASV simbolizējošas preces, bieži vien ražotas štatos, kas ASV prezidentam Donaldam Trampam ir politiski īpaši nozīmīgi.

Tomēr Eiropas Savienība šo soli spērusi negribīgi. Eiropas Komisijas prezidents Žans Klods Junkers uzsvēris, ka tarifu ieviešana ir pretēja jebkādai vēsturiskai loģikai, bet tirdzniecības komisāre Sesīlija Malmstrēma skaidroja, ka ir atvērta sarunām ar amerikāņiem, lai atrisinātu tirdzniecības strīdus un novērstu situācijas eskalēšanos.

Tieši par to visvairāk uztraucas starptautiskais tirgus – pašreizējie tarifi skar salīdzinoši nelielu preču apjomu, taču pastāv risks, ka abas puses tarifu sarakstus turpinās papildināt.

“Kopējai situācijai pašlaik ir vairāk folklorisks raksturs, jo tarifi no abām pusē pagaidām pārāk nesāp. Tas vēl nav īsts tirdzniecības karš, taču varētu būt gatavošanās tam,” pieļāva “Baader Bank” tirgus izpētes eksperts Roberts Halvers.

“Tagad jāseko līdzi, ko tālāk darīs prezidents Tramps. Nedrīkst aizmirst novembrī gaidāmās ASV Kongresa vēlēšanas, un viņš cer tās uzvarēt savai partijai tieši ar šo tirdzniecības kara jautājumu. Tomēr es arī domāju, ka prezidents Tramps ir gana gudrs, lai nepārspīlētu, un viņš labi apzinās, ka tirdzniecības kara gadījumā cietīs, piemēram, amerikāņu zemnieki, kas par viņu balsoja,” norādīja Halvers.

Globāli karš vēl nav sācies, bet lokāli pašā ASV pirmās problēmas jau parādījušās. \

Mazie un vidējie amerikāņu preču ražotāji ir īpaši bažīgi, ņemot vērā, ka eiropiešiem viņu produkcija var kļūt pārāk dārga.

Vissmagāk tas varētu skart mazos viskija ražotājus, kuri viskija nogatavināšanu sākuši pat pirms desmit gadiem, rēķinoties ar Eiropas tirgu.

“Piecdesmit dolāru viskija pudele Eiropā tagad maksās 62 eiro. Tā ir liela starpība. Cieši komunicējam ar mūsu eiropiešu partneriem, patērētājiem un izplatītājiem, un viņi visi saka, ka daudzi tā jau dārgie produkti tagad veikalu plauktos var pat nenonākt. Tas rada lielu uztraukumu,” atzina “Catoctin Creek” īpašnieks Skots Hariss.

Eiropa ieviesusi atbildes tarifus laikā, kad vēl lielāks tirdzniecības konflikts ASV izveidojies ar Ķīnu. Abas valstis noteikušas tarifus precēm 34 miljardu vērtībā, turklāt Donalds Tramps Ķīnai piedraudējis ar papildu tarifiem 200 miljardu vērtām precēm, ja Ķīna nemainīšot, viņaprāt, negodīgo tirdzniecības praksi un neaizsargās intelektuālā īpašuma tiesības. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti