Eksperti: Sabiedrība no padomes varēs prasīt atbildību par «Latvenergo» darbu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Atklāts un caurspīdīgs process, kurā bez politiskas ietekmes un turklāt starptautiskā konkursā izvēlēti pieredzējuši un spējīgi kandidāti – tā par iecelto energokompānijas "Latvenergo" piecu cilvēku padomi izsakās Latvijas Radio uzrunātie eksperti. Viņi rosina līdzīgu kārtību pārņemt arī citām ministrijām. "Latvenergo" padome būs tā, no kā sabiedrībai prasīt atbildību par uzņēmuma darbu, norāda eksperti. 

Raksturo kā neatkarīgu un profesionālu 

Ekonomikas ministrija kā "Latvenergo" kapitāldaļu turētāja padomi izvēlējās no vairāk nekā 80 kandidātiem, kas pieteicās paši un ko uzrunāja personāla atlases kompānija. 

Par padomes priekšsēdētāju izvēlēts bijušais "DNB bankas" Latvijā vadītājs Andris Ozoliņš, viņa vietnieks būs bijušais Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra vietnieks un vasarā no lidostas "Rīga" valdes atbrīvotais Andris Liepiņš. Savukārt padomē kā locekļi strādās kompānijas "RB Rail" vadītāja Baiba Rubesa, bijušais Latvijas komercbanku asociācijas vadītājs un "Valsts nekustamo īpašumu" padomes loceklis Mārtiņš Bičevskis, kā arī aviokompānijas "airBaltic" valdes loceklis Slovākijas pilsonis Martins Sedlackis.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Kā norāda uzņēmuma akcionāre – Ekonomikas ministrija,

šī padome uzskatāma par īpašu, jo tās locekļu vidū nav neviena ministrijas pārstāvja, kas vismaz no likuma viedokļa to padara politiski neatkarīgu.

"Mums ir Andris Ozoliņš, kas ir ļoti spēcīgs finansists, darbojies banku jomā. Mums ir Baiba Rubesa, Martins Sedlackis, kuram ir starptautiska pieredze, darbojoties lielos uzņēmumos kā "Volkswagen", "Statoil", "airBaltic". Mums ir divi cilvēki, kam ir gan privātā sektora, gan valsts pārvaldes pieredze, tas ir Andris Liepiņš un Mārtiņš Bičevskis. Tā kā, es domāju, šis kompetenču komplekts ir pilnībā nodrošināts," pauda Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs Juris Stinka.

Arī Baltijas Korporatīvās pārvaldības institūta Latvijas pārstāvniecības vadītājs un "Latvenergo" padomes atlases komisijas pārstāvis Andris Grafs izvēlēto

padomi vērtē kā profesionāļus ar atbilstošu pieredzi un spējām.

Viņš cer, ka tik caurspīdīgu padomes izveides procesu izmantos arī citi valsts uzņēmumu akciju turētāji: "Šis process atbilst labai starptautiskai praksei, kādā veidā vajadzētu organizēt padomes locekļu atlasi."

Konkursa prasības viņš vērtē kā augstas, bet reizē arī samērīgas. Tas savukārt ļāvis piesaistīt plašu potenciālo kandidātu loku. "Skatoties uz rezultātu, būtiski ir tas, ka padomes locekļi ir neatkarīgi. Tas nodrošina to, ka padome savus pienākumus var veikt ar objektīvu skatu, jo nav saistības ne ar uzņēmuma vadību, ne akcionāru," Grafs vērtē, ka tādējādi gan stratēģijas izstrādē, gan ikdienas valdes uzraudzībā var sagaidīt efektīvu padomes darbu.

Iespēja prasīt atbildību

Savukārt "Nasdaq Riga" Baltijas tirgus Biržu daļas vadītāja Daiga Auziņa-Melalksne atgādina, ka

uzņēmuma padomes galvenais uzdevums ir uzraudzīt valdes darbu un raudzīties, vai tiek īstenota pašu izstrādātā attīstības stratēģija.

"Protams, ka padomēm ir jābūt visos uzņēmumos, tajā skaitā valstij piederošajos, bet it īpaši lielajos, kas nodarbina daudz strādājošos, bieži vien ir monopolisti un kuru pienesums tautsaimniecībai ir liels," saka Auziņa-Melalksne. Viņa uzteic "Latvenergo" padomes atlases veidu, jo tam piesaistīta īpaša komisija, nevis kandidātu meklēšana bija ministrijas kompetencē. Tāpat bijis atklāts un starptautisks konkurss bez ierobežojošām prasībām.

Uz jautājumu, ko no jaunās padomes sagaidīt sabiedrībai, "Nasdaq Riga" Baltijas tirgus Biržu daļas vadītāja atbild – sabiedrību nereti satrauc atbildības trūkums: "Bieži vien dzirdami apgalvojumi, ka varas ešalonos vai lielu uzņēmumu līmenī neviens ne par ko neatbild. Padome tad nu ir tā institūcija, kas atbild par uzņēmuma darbu, vai tas sasniedz rezultātus, vai vadība sasniedz izvirzītos mērķus.

Padome ir tā, no kā prasīt atbildību, ja uzņēmumā kaut kas nav tā, kā tas būtu vajadzīgs.

Piemēram, ja ir kāds skandāls ministrijās, ierēdņi skatās cits uz citu, ministri skatās un nevar saprast, kā tad tas tā varēja būt, ka tāda lieta notika. Tad nu tagad ir padome, kuras pienākums ir uzraudzīt valdi, tāpēc arī no padomes būs jāprasa atbildība par sasniegtajiem rezultātiem."

"NASDAQ Riga" vadītāja Daiga Auziņa-Melalksne par "Latvenergo" padomi
00:00 / 00:57
Lejuplādēt

Tikmēr "Latvenergo" valdes priekšsēdētājs Āris Žīgurs nedomā, ka jaunā padome varētu likt pēkšņi ko mainīt vadības darbā. "Tas būtu grūti izdarāms uzņēmumam ar tik lielu pieredzi un nozīmi Latvijas tautsaimniecībā. Es domāju, ka padome mums neliks nodarboties ar lauksaimniecību vai prasīs citu stratēģisku nodarbošanās maiņu. Bet, ja runājam nopietni, pēdējie gadi ir pagājuši bez padomes, un "Latvenergo" saskārās ar ļoti nopietnām problēmām," Žīgurs atzīst, ka darbs bez padomes savā ziņā arī bremzējis attīstību. 

"Problēmas bija tajā brīdī, kad mēs izlaidām vērtspapīrus, jo vērtspapīru emisijas laikā visi potenciālie investori pēta uzņēmuma korporatīvo struktūru. Standarts ir, ka visās OECD dalībvalstīs uzņēmumos ir valde un padome. Padome savukārt ir vairāk vizionāra – tāda, kas skatās uzņēmuma stratēģiskās attīstības virzienus un redz tālāk, jo, kā likums, horizonts padomei ir tālāks nekā valdei," vērtē Žīgurs. 

Darbus spēs savienot

Jaunās padomes locekļi domā, ka spēs darbus savienot. "Es kā priekšsēdētājs domāju, ka man būs vismaz reizi nedēļā jāatlicina laiks, lai strādātu ar uzņēmuma vadību un pārstāvjiem, īpaši – pirmajā pusgadā, gadā," norāda padomes priekšsēdētājs Andris Ozoliņš.

Bez grūtībām ar darbu "RB Bail" "Latvenergo" padomes locekļa amata pienākumus savienos arī Rubesa. "Es domāju, ka jāizprot, kādi uzdevumi mēdz būt padomē un kādi valdē. Man, piemēram, vadot valdi, ir seši padomes locekļi, no kuriem četri arī vada līdzīgas struktūrvienības un viens pat ievērojami lielāku (..) Līdz ar to "RB Rail" es palikšu pie stūres," viņa skaidro.

Padomes priekšsēdētāja atalgojums nedaudz pārsniegs 2500 eiro, bet pārējo padomes locekļi mēnešalga būs 2300 eiro. "airBaltic" valdē Sedlackis pērn nopelnījis teju pusmiljonu eiro, un tagad sola celt "Latvenergo" vērtību. "Manuprāt, mana dalība padomē pierāda, ka tā netika politizēta, bet ir izveidota tiešām profesionāli," pauž Sedlackis. "Mana motivācija ir iespēja izvērtēt "Latvenergo" klientu apmierinātību ar cenām un pakalpojumiem, kā arī celt uzņēmuma vērtību līdz maksimumam," viņš paskaidro.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti