Panorāma

Rīga, iespējams, pārtrauks jaunu Ukrainas bēgļu uzņemšanu

Panorāma

Panorāma

Pensiju pārvaldnieks "Indexo" iziet akciju tirgū

Eksperti pozitīvi vērtē «Indexo» plānus akciju tirgū; saskata arī vairākus riskus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Sācies ieguldījumu pārvaldes sabiedrības "Indexo" akciju sākotnējais publiskais piedāvājums jeb IPO. Uzņēmums plāno piesaistīt 7,5 miljonus eiro, ko vēlas ieguldīt bankas dibināšanā. Eksperti pozitīvi vērtēja “Indexo” cerības iesaistīt šo naudu, vienlaikus norādot uz vairākiem  riskiem.

Īsinājums IPO nāk no angļu valodas un nozīmē akciju sākotnējo publisko piedāvājumu. Tā ir pirmā reize, kad uzņēmuma akcijas parādās biržā. Katrs, kurš iegādāsies uzņēmuma akcijas, automātiski kļūst par tā līdzīpašnieku jeb akcionāru. Ja uzņēmums attīstās, aug tā vērtība un akciju cena. Līdz ar to var nopelnīt gan uzņēmuma dibinātāji, gan jaunie līdzīpašnieki.

Parasti uzņēmumi iet biržā, lai palielinātu kapitālu vai uzlabotu reputāciju. “Indexo” mērķis ir lielāks.  

“Mēs ejam šo IPO ceļu, lai veidotu patiešām klientiem piederošu banku vai finanšu pakalpojumu grupu. Mēs vēlamies, lai mūsu akcionāru loks būtu iespējami plašs. Mēs vēlamies Latvijas mazajiem investoriem dot iespēju piedalīties “Indexo” tālākajā izaugsmē. Tiktu veidota banka, finanšu pakalpojumu grupa, kuras intereses ļoti labi saskanētu ar Latvijas sabiedrības interesēm,” sacīja “Indexo” valdes priekšsēdētājs Valdis Siksnis.

Pēdējos gados vairāki uzņēmumi Baltijā ir emitējuši akcijas. Igaunijā privāto investoru aktivitāte ir lielāka, kamēr Latvijas iedzīvotāji pagaidām ir kūtri šādu finanšu instrumentu izmantošanā. Viņi galvenokārt uzkrājumus izvēlas veidot banku noguldījumu veidā.   

"Viens ir finanšu zināšanas par finanšu instrumentiem, par finanšu tirgiem. Otrs, protams, ir riska apetīte. Mūsu cilvēki ir konservatīvāki un izvēlas drošākus uzkrāšanas veidus. Tas droši vien ir saistīs ar negatīvo vēsturisko pieredzi," sacīja  “CBL Asset Management” valdes priekšsēdētājs Kārlis Purgailis.

Savukārt ieguldījumi akcijās nav tik droši. Tās pērkot, iedzīvotāji faktiski maksā par uzņēmuma varbūtējām nākotnes veiksmēm. Vienlaikus ideja par bankas izveidi varētu motivēt daļu iedzīvotāju iegādāties “Indexo” akcijas.    

“Protams, būs cilvēki, kurus uzrunās tas, ka tā ir vietējā uz Latvijas kapitāla no jauna izveidota, tāda jauna, moderna, progresīva banka. Bet galu galā, visticamāk, tirgus spēlētāji nebūs gatavi viegli atdot to tirgus daļu jaunam spēlētājam,” sacīja “INVL Asset Management” valdes priekšsēdētājs Andrejs Martinovs.

Vēl viens risks ir uzņēmuma “Indexo” šaurā specializācija – noguldījumu pārvalde. Tas ir pretrunā vienam no svarīgākajiem investīciju principiem – nelikt visas olas vienā grozā.

“Jo koncentrētāks biznesa modelis, jo lielāka varbūtība, ka, pamainoties ārējiem vai iekšējiem apstākļiem, biznesam vairs neveicas tik labi, kā sagaida investori. Līdz ar to tas atspoguļosies uzņēmuma vērtībā un akcijas cenā,” skaidroja Purgailis.

Un tomēr Latvijas Televīzijas aptaujātie eksperti pozitīvi vērtē “Indexo” izredzes piesaistīt 7,5 miljonus eiro publiskā piedāvājuma laikā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti