Labrīt

Politiskās un ekonomiskās situācijas dēļ Vencuēlu pamet aizvien vairāk iedzīvotāju

Labrīt

Ukrainā gatavojas atzīmēt 27. neatkarības gadskārtu

Eksperti piesardzīgi par ASV-Ķīnas sarunām tirdzniecības kara novēršanai

Eksperti piesardzīgi par ASV-Ķīnas sarunām tirdzniecības kara novēršanai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Ceturtdien, 23.augustā, stājas spēkā jaunās ASV muitas nodevas 16 miljardus dolāru vērtām ķīniešu precēm. Pekina atbildējusi ar identiskiem pretpasākumiem. Šādas darbības ir kārtējais saasinājums ASV un Ķīnas tirdzniecības strīdā, kas potenciāli draud izvērsties visaptverošā tirdzniecības karā. Trešdien un ceturtdien Vašingtonā uz sarunām pulcējušās arī abu valstu tirdzniecības sarunu delegācijas, lai mēģinātu šādu scenāriju novērst, taču eksperti aicina uz šīm sarunām pārāk optimistiski neskatīties.

ĪSUMĀ:

  • ASV no jūlija noteikta 25% nodeva Ķīnas produktiem 34 miljardu dolāru vērtībā, bet šodien stājas spēkā nākamās nodevas 16 miljardu dolāru vērtiem Ķīnas produktiem. Ķīna nekavējoties atbildēja ar identiskiem pretpasākumiem;
  • Tramps pārliecināts par nodevu efektivitāti, bet ekspertu viedokļi par to atšķiras. ASV prezidents solījis turpināt spiedienu pret Ķīnu – nodevām var pakļaut visas ķīniešu preces;
  • Šajās dienās notiek ASV un Ķīnas tirdzniecības sarunvedēju zemāka līmeņa sarunas, lai izbeigtu pieaugošo tirdzniecības saspīlējumu. Eksperti gan aicina pārlieku lielas cerības uz šīm sarunām nelikt.

Sekas var izjust ražotāji un patērētāji

Tirdzniecības saspīlējums starp divām pasaules lielākajām ekonomikām – ASV un Ķīnu – turpinās jau aptuveni pusgadu. Jūlija sākumā ASV sāka iekasēt 25% nodevu no Ķīnas importētajiem produktiem, kuru kopējā vērtība sasniedz 34 miljardus dolāru. Ķīna nekavējoties atbildēja ar identiskiem pretpasākumiem, vēršoties pret tādiem produktiem kā sojas pupiņas, cūkgaļa un putnu gaļas produkti.

Ceturtdien stājas spēkā nākamās nodevas 16 miljardu dolāru vērtiem produktiem. Kopumā nodevām pakļauti gandrīz 280 dažādi produkti, ieskaitot motociklus, tvaika turbīnas un vilcienu vagonus. Pekina šoreiz vērsusies arī pret amerikāņu automašīnām un enerģētikas sfēras produktiem.

Lai arī ASV prezidents Donalds Tramps ir paudis pārliecību, ka jaunieviestās muitas nodevas darbojas daudz labāk, nekā jebkurš iepriekš varēja prognozēt, ekspertu viedoklis par šo nodevu efektivitāti atšķiras.

Tiek norādīts, ka jau tagad sekas var just gan ražotāji, gan patērētāji abās frontes līnijas pusēs.

Kā norāda "Ivey Business School" ekonomikas profesore Sāra Šu, nodevas savā būtībā nespēj atrisināt daudz plašākas un ilgi pastāvošas problēmas.

"Ķīnai nav citu iespēju, kā vien atbildēt ar tāda paša apjoma nodevām no ASV importētajām precēm. Ja viņi to nedarīs, viņi izskatīsies vāji. Prezidents Tramps ir paziņojis, ka vēlas izlīdzināt ASV tirdzniecības bilanci ar Ķīnu, taču tas nav pietiekams iemesls jaunu nodevu ieviešanai. Jaunie tarifi nepalīdzēs šo mērķi sasniegt – nodevas tikai sodīs patērētājus un ražotājus. Kā vēl vienu iemeslu Tramps ir minējis amerikāņu tehnoloģiju piespiedu nodošanu ķīniešiem caur Ķīnā strādājošiem uzņēmumiem. Jā, šādai piespiedu tehnoloģiju nodošanai ir gara vēsture, taču arī šo situāciju nepalīdzēs atrisināt abpusēju muitas nodevu ieviešana," atzina ekonomikas profesore.

Par spīti šādai ekspertu prognozei, ASV prezidents Tramps ir solījis turpināt spiedienu pret Ķīnu un galu galā nodevām varētu tikt pakļautas gandrīz visas, vairāk nekā 500 miljardu dolāru vērtās ķīniešu eksporta preces.

Analītiķi jau prognozē, ka šajā situācijā Ķīna nonāks visai sarežģītā situācijā, jo tā no ASV importē preces par daudz mazāku summu un vienkārši aptrūksies muitas nodevām pakļaujamo preču.

Šīs nedēļas laikā no Pekinas puses izskanēja ziņas, ka

tirdzniecības konflikta eskalācijas gadījumā lielu triecienu varētu saņemt tādas ietekmīgas kompānijas, kā "Apple", kura piekto daļu no gada peļņas saņem tieši no ķīniešu patērētājiem.

Aicina nelikt lielas cerības uz sarunām

Trešdien un ceturtdien ASV notiek ASV un Ķīnas tirdzniecības sarunvedēju zemāka līmeņa sarunas, kuru laikā tiek strādāts pie plāna, kā izbeigt arvien pieaugošo tirdzniecības saspīlējumu starp abām valstīm. Šādu plānu varētu apstiprināt ASV un Ķīnas prezidenti, tiekoties novembrī.

Singapūras nacionālās universitātes Biznesa skolas starptautiskās tirdzniecības pētnieks Alekss Kapri gan aicina uz šādām sarunām pārlieku lielas cerības nelikt.

"Es nedomāju, ka tuvākajā nākotnē mums izdosies panākt kādu veiksmīgu vienošanos. Ir daži fundamentāli jautājumi, kas ir neatņemama Ķīnas ekonomikas sastāvdaļa: subsīdijas, tehnoloģiju nodošana un vietējā tirgus aizsargāšana. Tās nekur nepazudīs, tāpēc arī nekādas lielās vienošanās nebūs.

Es pieļauju, ka varētu būt runas, iespējams, par Ķīnas tirgus liberalizāciju. Iespējams, nedaudz vairāk tiks pavērtas durvis tehnoloģiju kompānijām.

Mēs jau dzirdam sarunas par kompānijas Google vēlmi atgriezties Ķīnas tirgū. Iespējams, ka mēs kaut ko par to dzirdēsim, taču pašlaik es nebūtu īpaši optimistisks," saka Kapri.

Kā ziņo izdevums "The Washington Post", Trampa administrācijas centienus panākt Ķīnas piekāpšanos sarežģītākus ir padarījis fakts, ka Ķīnas nacionālās valūtas juaņas vērtība krītas. Kopš aprīļa tās vērtība ir zaudējusi aptuveni 8%, tādējādi padarot ķīniešu produktus lētākus amerikāņu klientiem un tādējādi izlīdzinot ASV administrācijas ieviesto tirdzniecības pasākumu negatīvās sekas.

Televīzijas sabiedrība CNBC norāda, ka kopš jauno muitas nodevu stāšanās spēkā faktiski ir pagājis tikai nedaudz vairāk kā mēnesis un kopumā šīs nodevas ietekmē ļoti niecīgu daļu no ASV un Ķīnas tirdzniecības kopējā apjoma. Tas nozīmē, ka tik īsā termiņā ir grūti noteikt tūlītēju šī tirdzniecības saspīlējuma ekonomisko ietekmi uz abām valstīm. Tieši tāpēc atsevišķi analītiķi prognozē, ka strīds varētu turpināties vēl kādu laiku.

Taču, ja tiks izvērsts visaptverošs tirdzniecības karš, kas turpinās vairāk nekā gadu, ASV ekonomika varētu piedzīvot izaugsmes tempu mazināšanos.

Tikmēr ASV prezidents Tramps joprojām ir pārliecināts, ka īstenotā "Amerika pirmajā vietā" politika jau ir nesusi savus rezultātus. Pēdējo dienu laikā viņš vairākkārt uzsvēris, ka viņa spēcīgā tirdzniecības politika ir nodrošinājusi to, ka ekonomika otrajā ceturksnī ir piedzīvojusi 4,1% kāpumu. Atzīstot, ka attiecības ar Ķīnu nav tās labākās, Tramps gan paudis cerību, ka galu galā abām valstīm izdosies izveidot fantastiskas tirdzniecības attiecības.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti