Eksperti: Piena nozari būtiski ietekmē pasaules tirgi, bet arī mums pašiem biznesa ķēde nav efektīva

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Piena nozari Latvijā ietekmē ne tikai Krievijas embargo virknei Eiropas pārtikas produktu, bet daudz lielākā mērā situācija piena tirgū pasaulē. Tomēr arī iekšējā tirgus sadrumstalotība šo situāciju nav līdzējusi uzlabot, intervijā Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" norādīja nozares eksperti.

Ne vien Krievijas embargo, bet daudz lielākā mērā pasaules zemās cenas ir tās, kas ietekmē Latvijas piena nozares ražotājus, norāda Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra vadītāja Ingūna Gulbe. Viņa gan atzīst, ka Krievija ir sens, labi zināms partneris. Tomēr, ja pazustu Krievijas tirgus vien un pārējā situācija būtu palikusi nemainīga, situācijas risinājumu nozare būtu atradusi.

Taču līdztekus samazinājās arī piena produktu cenas pasaulē. Turklāt šīs cenas Eiropā ietekmēja aiziešana no kvotu sistēmas. Tāpat mazāka pirktspēja kļuvusi ir tām valstīm, kuru ekonomika cieši saistīta ar naftu.

Gulbe arī pauda, ka pašlaik, lasot prognozes par piena cenām tuvākajā nākotnē, neko optimistisku tajās ieraudzīt nevar. Tam, ka situācijas atrisināšana piena nozarē nav ne dienas, ne mēneša jautājums, piekrīt arī ekonomists Andris Miglavs. Arī viņš norāda uz pasaules tirgiem, ka procesus tajos nevaram būtiski ietekmēt.

Tajā pašā laikā būtiski, ka Baltijas valstīs piena iepirkuma cenas relatīvais kritums ir daudz skarbāks nekā citās Eiropas valstīs. „Mūsu sektors nedz mentāli, nedz ekonomiski nav bijis gatavs strādāt šādos apstākļos un arī šobrīd savā stratēģijā ne ļoti gatavojas darbam šādā situācijā,” vērtē Miglavs.

Piena nozarē Latvijā nav efektīvas biznesa ķēdes, sākot no saimniecības un beidzot ar pārdošanas tirgiem, norāda eksperts.

„Pirmkārt, mūsu ražošanas ķēdes ir sadrumstalotas un nav vienā ķēdē strādājoši uzņēmumu kopumi, sākot no saimniecībām un beidzot ar uzņēmumiem, kas šos produktus tirgū pārdotu. Otrkārt, šī ķēde iekšēji nav efektīva,” skaidro Miglavs.

Kā trešo aspektu viņš minēja to, ka netiek domāts par tirgus konsolidāciju, piemēram, kooperāciju veidošanu. Latvijā ir daudz mazu tirgus dalībnieku un asa savstarpējā konkurence.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Jau ziņots, ka valdība august vidū krīzē nonākušajai piensaimniecības nozarei piešķīra atbalstu 7,6 miljonu eiro apmērā – šo finansējumu saņems piena ražotāji. Ciltsdarba atbalstu izmaksās jau šā gada septembrī un to varēs saņemt ganāmpulka īpašnieki, kas regulāri nodod pienu pārstrādei.

Atbalsts piešķirts, lai mazinātu Krievijas pērn noteiktā embargo sekas. Krievijas embargo Latvijas piena ražotājiem nesis 50 miljonu eiro zaudējumus, savukārt lauksaimniecības un pārtikas eksportam nodarītie zaudējumi ir apmēram 140 miljoni eiro, iepriekš lēsa Zemkopības ministrijā.

Biedrības „Zemnieku saeima” vadītājs Juris Lazdiņš trešdien intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta Panorāma" sacīja, ka nozarei ar valdības atvēlētajiem vairāk nekā septiņiem miljoniem eiro pietiks trim mēnešiem. Latvijas piena ražotāji cer uz lielāku Eiropas Komisijas atbalstu.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti