Eksperti neprognozē pārtikas cenu kāpumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra apkopotie dati liecina, ka pārtikas produktu cenām pieaugumu neprognozē un kopumā pārtikas patērētājiem situācija ir labvēlīga. Arī nākamā gada sākumā cenām jāturpina samazināties.

Par trešdaļu zemākas iepirkumu cenas šogad kļuvušas gaļas un piena produkcijai. Savukārt zemniekiem šī situācija nav pozitīva un lielu lomu tajā ieņem tieši Krievijas noteiktās sankcijas pārtikai, kā arī cūku mēris un ziemāju pārsēšana. Taču Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra vadītāja Ingūna Gulbe apstiprināja, ka arī bez embargo noteikšanas iepirkuma cenām būtu sācies kritums, tiesa, ne tik straujš.

„Galvenie ražošanas resursi – degviela, graudi – ir ar diezgan būtisku cenu samazinājumu, tas nozīmē, ka gaļu, olas varam saražot lētāk. Ja arī visas cenas, par kādām zemnieki pārdod savus produktus, ir kļuvušas zemākas, arī gala produktam būtu jāsamazinās cenai veikalu plauktos.”

Gulbe norādīja, ka zemnieki šajā  situācijā šobrīd vairs neko īpašu darīt nevar – sarunas par Eiropas Savienības budžetu jau beigušās. Jāgatavojas nākamajam sarunu periodam, lai tad vairs „nepaliktu tik lieli zaudētāji.” Sarunām jāsagatavo skaitļi – ekonomiski, zinātniski pamatoti, lai pieprasītu kompensācijas no Eiropas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti