Eksperti: Ir labs laiks «Citadeles» pārdošanai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Šis ir labs laiks bankas „Citadele” pārdošanai, jo Latvija ir atguvusies no ekonomiskās krīzes un investoriem ir pievilcīgāka nekā iepriekš, un nav zināms, vai ekonomiskā situācijā Latvijā un Eiropā būtiski uzlabosies.

Tā Latvijas Radio raidījumā „Krustpunktā” pauda Banku Augstskolas pasniedzējs Jānis Grasis un „Capitalia” partneris Pāvels Šnejersons.

Man ir sajūta, ka banka šogad tiks pārdota (..) Būtu labi, ja būtu kāds pretspēlētājs abām lielajām zviedru bankām,” sacīja Grasis, apšaubot, ka pircējs būs no Krievijas.

Viņš uzsvēra, ka patlaban nav skaidrs, vai situācija Eiropas Savienības (ES) ekonomikā uzlabosies. Vēl jo vairāk ekonomisko situāciju Latvijā var ietekmēt norises Ukrainā. Tāpēc, lai arī Latvijai „Citadele” atbilstoši aizdevuma līgumam ar Eiropas Komisiju (EK) ir jāpārdod līdz šī gada beigām un tas ir ierobežojošs faktors, tomēr tirgus situācija darījumam ir visai labvēlīga. „Ja ir apņemšanās pārdot banku, tad nav nozīmes gaidīt vairāk,” secināja Grasis.

Gaidīt, ka situācija vēl vairāk uzlabosies, nav nekāda pamata. Varbūt uzlabosies, varbūt neuzlabosies! 50 pret 50,” piekrita Šnejersons. Viņš gan norādīja, ka diez vai Latvijā ienāks kāda liela banka, kas agrāk Latvijā nav strādājusi.

Savukārt bankas „Citadele” valdes priekšsēdētājs Guntis Beļavskis pauda, ka bankas „Citadele” darījums varētu būt viens no lielākajiem korporatīvajiem darījumiem Latvijas vēsturē. Viņš atgādināja, ka pirms dažiem gadiem ekonomiskās krīzes laikā bankai prognozēja skumju nākotni. Šobrīd banka attīstās un, domājams, ka turpinās to darīt jau pēc gaidāma darījuma, teica Beļavskis.

Viņš gan atteicās iztirzāt sīkākas potenciālā darījuma detaļas – tostarp potenciālos pircējus, kurus iepriekš minēja mediji, un iespējamo darījuma summu – jo to liedz korporatīvā ētika.

LTV „Panorāma” iepriekš vēstīja, ka pircēju vidū ir trīs kandidāti: divi ASV investīciju fondi, kā arī „Latvijas Balzama” pastarpinātais īpašnieks, krievu uzņēmējs Jurijs Šeflers.

Kā ziņots, banka "Citadele" tika dibināta 2010.gadā, restrukturizējot valsts pārņemto "Parex banku". Patlaban Privatizācijas aģentūras īpašumā ir 75% mīnus viena bankas "Citadele" akcija, savukārt 25% un viena akcija pieder Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankai.

Pērnvasar valdība nolēma atsākt investoru piesaistes procesu bankai "Citadele". Darījuma finanšu konsultants investīciju banka "Societe Generale" uzrunāja gandrīz 100 investorus, kas varētu kļūt par bankas "Citadele" stratēģiskajiem ieguldītājiem. Vairāki investori iesniedza nesaistošos piedāvājumus. Gala lēmumu par investoru piesaisti valdība plāno pieņemt šovasar.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti