Dienas ziņas

Internetā pasūtītas preces bieži neatbilst ES standartiem

Dienas ziņas

Dienas ziņas

Informē par praktiskiem energoefektivitātes risinājumiem

Eksperti iesaka uzņēmumiem praktiskus energoefektivitātes risinājumus; «Altum» piedāvās aizdevumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Latvijas Universitātes Zinātņu mājā “Energoforumā 2022” vairāk nekā 10 nozares eksperti informēja uzņēmumus par iespējām uzlabot energoefektivitāti un līdz ar to ievērojami samazināt elektrības un apkures rēķinus. Tikmēr “Altum” plāno piedāvāt aizdevumu energoefektivitātes risinājumiem uzņēmumos.

Kā nepārmaksāt par elektrību? Kā samazināt gāzes patēriņu? Tie ir tikai daži praktiski jautājumi, kuri apspriesti īpaši uzņēmējiem veltītajā “Energoforumā 2022”.

Lai samazinātu energoresursu patēriņu un līdz ar to arī izmaksas, vispirms ir jāapzinās reālais patēriņš. 

“Viens uzņēmums ļoti vienkārši pateica, ka mēs salikām sensorus uz visām iekārtām un mēs parādījām, cik katra konkrētā, atsevišķā iekārta patērē enerģiju. Pie tam patērē enerģiju dīkstāves laikā, kamēr tā netiek izmantota. Un izrādās, ka ir atsevišķas iekārtas, kuras ļoti daudz patērē elektrību pat tad, kad netiek lietotas,” pastāstīja Ekonomikas ministrijas Enerģētikas finanšu instrumentu departamenta direktors Gatis Silovs.

Uzlabot energoefektivitāti var dažādos veidos: ar ēkas siltināšanu, rekuperācijas sistēmas uzstādīšanu, ekonomiska apgaismojuma ierīkošanu vai, piemēram, siltumsūkņa uzstādīšanu, lai samazinātu apkures rēķinus.

“Var ietaupīt pirmajā gadā kaut kur tuvu pie 15 tūkstošiem eiro no tā viena siltumsūkņa. Samazināt gāzes patēriņu. Un tādas sistēmas uzstādīšana vienā mājā varētu izmaksāt apmēram turpat 15 tūkstoši + PVN. Teorētiski šī sistēma var atmaksāties no viena līdz trīs gadu laikā,” pastāstīja “NIBE Energy Systems” oficiālais pārstāvis Latvijā Stefans Vestbergs.

Tam visam ir vajadzīga nauda, ko aizdevumu veidā no šā gada 1.augusta piedāvās finanšu institūcija “Altum”. Kopumā šai programmai no Eiropas Atveseļošanas un noturības mehānisma ir iezīmēti 120 miljoni eiro.

“Šajā gadījumā tas ir aizdevums ar kapitāla atlaidi. Neatkarīgi no tā, vai uzņēmums vērsīsies gan savā komercbankā un papildus pie “Altum”, vai tikai pie “Altum”, tad no kopējās aizdevuma summas 30% tiks dzēsti pēc projekta realizācijas, pierādot, ka ir sasniegti izvirzītie mērķi,” pastāstīja “Altum” valdes priekšsēdētāja padomnieks enerģētikas jautājumos Edgars Kudurs.

Plašāku informāciju par šo programmu “Altum” sola jūlijā. Programmas pirmajā darbības mēnesī pieteikties varēs uzņēmumi, kuru eksports pārsniedz 51% no saimnieciskās darbības, kā arī uzņēmumi, kuru eksports pārsniedz miljonu eiro un kuru galvenā saimnieciskās darbības joma ir apstrādes rūpniecība. Pēc tam varēs pieteikties visi pārējie uzņēmumi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti