Panorāma

Zemes un dzīvokļu īpašnieku cīņa nebeidzas

Panorāma

VARAM noraida Rēzeknes noteikumus par bezmaksas transportu

Kā uzkrāt vecumdienām?

Eksperti iesaka domāt par daudzveidīgiem uzkrājumiem un investīcijām cienīgas pensijas sarūpēšanai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Ko darīt šodien, lai vecumdienās varētu atļauties arī ko vairāk par jumtu virs galvas, ēdienu un zālēm?  Banku pārstāvji un ekonomikas doktors Edgars Voļskis iesaka domāt par pensiju trešo līmeni, kā arī par daudzveidīgiem pensijai atvēlētajiem uzkrājumiem vai investīcijām. 

Pensiju pirmajā un otrajā līmenī iemaksas no algas jau tiek ieskaitītas automātiski. Atkarībā no dažādiem faktoriem, šie divi līmeņi beigās veidos pensiju, kas pielīdzināma 50% līdz 60% no līdzšinējās algas.

Kā panākt, ka pensija tomēr ir līdzvērtīga algai? Bankās atbild – visvienkāršāk ir sākt uzkrājumu trešajā pensiju līmenī.

“Cilvēks, vienreiz noslēdzot līgumu, pieslēdzot kaut vai regulāras iemaksas no sava konta, par šo savu uzkrājumu vairs var neuztraukties. Un vienīgais, kas viņam jāatceras, ka nākamajā gadā viņš var [VID] iesniegt gada ienākumu deklarāciju un saņemt par šīm iemaksām atpakaļ iedzīvotāja ienākuma nodokļa atmaksu, kas šobrīd ir 23% apmērā,” norāda  “Swedbank Atklātais pensiju fonds” valdes loceklis Kristaps Kopštāls.

Ko īsti nozīmē trešais pensiju līmenis?

Cilvēks var izvēlēties banku un sākt privātajā pensiju fondā iemaksāt tik bieži un tādā apmērā, cik ļauj viņa rocība. Šī nauda pelna procentus, un to lielums atkarīgs no izvēlētā pensiju plāna. Par pakalpojuma sniegšanu banka gan ietur komisijas maksu. LTV “Panorāmas” uzrunātajās bankās tie gadā ir aptuveni 2% no uzkrājuma.

Pie sakrātās naudas klāt var tikt no 55 gadu vecuma.

Bet daudziem ir jautājums – vai, 30 gadus krājot naudu pensiju fondā, tās vērtību neapēdīs inflācija?

“Ja mēs skatāmies kaut vai aizvadītos gadus, tad pensiju fondu atdeves ir starp 3% un 4%, protams, atkarībā no riska līmeņa un dažādiem gadiem. Bet šie 3% - 4% ienesīguma noteikti nosedz inflāciju. Un tādā ziņā tas noteikti ir veiksmīgāk, nekā krāt zeķē vai kaut kur mājās,” uzskata SEB Dzīvības apdrošināšanas un pensiju uzkrājumu vadītāja Kristīne Lomanovska.

Pensiju fondam tiešām jāpelna vismaz 3% - 4% procenti gadā, lai izvēlēto pensiju plānu varētu uzskatīt par labu, norāda eksperts, ekonomikas doktors Edgars Voļskis.

“Bet mēs skatāmies ilgtermiņā. Mēs neskatāmies uz vienu diviem gadiem, jo pensiju kapitālu mēs krāsim 20 vai 30, vai 40 gadus. Un ja [peļņa] ir 5%-6%, tas jau ir izcili,” uzskata Voļskis.

Jautājums, ko cilvēks, aizejot uz banku, savam konsultantam var jautāt: "Vai pensiju līmenis ienesīs gadā 3%-4%, kāds ir vidējais ienesīgums?".

“Un katrā bankā eksperts, kas strādās ar jums, varēs parādīt vēsturi, kā ilgtermiņā attīstījies, kāda bijusi dinamika šim pensiju plānam,” skaidro Voļskis.

Eksperts gan piekodina – ar labi menedžētu trešo pensiju līmeni vien būs par maz, lai pensija būtu algas līmenī.

Darba stāžam jāsasniedz 35-40 gadi, jābūt pietiekamām iemaksām pirmajā pensiju līmenī, arī otrajā pensiju līmenī jāizvēlas ienesīgs plāns, un tiem, kuri spēj, ir vērts investēt, piemēram, dārgmetālos vai nekustamajā īpašumā.

Vērtējot scenāriju, kurā cilvēks izvēlas šobrīd neveikt sociālās iemaksas, bet tā vietā iegādāties īpašumu un raudzīties uz to kā uz savu pensijas kapitālu, Voļskis saka – “dažādi riski var iestāties jebkurā brīdī, un nekustamo īpašumu jūs nevarēsiet realizēt vienā dienā”. “Līdz ar to tas ir viens no atbalsta mehānismiem, bet kā vienīgais – to noteikti es neatbalstītu,” pauž Voļskis.

Gan Voļskis, gan banku pārstāvji atzīst – jo daudzveidīgāki būs pensijai atvēlētie uzkrājumi vai investīcijas, jo drošāk, ka senioru kārtā ieiesiet labāk nodrošināts. 

Ar Latvijas pensiju sistēmu un pensiju trešā līmeņa ienesīguma plāniem var iepazīties vietnē “manapensija.lv”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti