Eksperti: Gaidāmais sals var kaitēt daļai dārzeņu un augļu, taču katastrofas nebūs

Šonedēļ gaidāmais un maijam neraksturīgais sals var kaitēt daļai dārzeņu un augļu, norāda speciālisti. Vienlaikus viņi uzsver, ka katastrofa labības, dārzeņu un augļu ražas, visticamāk, nesagaidīs.

Zemnieku Saeimas valdes priekšsēdētāja vietniece Maira Dzelzkalēja-Burmistre Latvijas Radio raidījumam „Pēcpusdiena” pirmdien, 8.maijā, norādīja, ka daudz kas ir atkarīgs no tā, vai augsne ir pietiekami labi pabarota. Ja tā ir noticis, tad salu vajadzētu izturēt.

Tieši no tā, vai augsne ir gana auglīga un bagāta, būs atkarīga miežu un rapša dzīvotspēja. Dzelzkalēja-Burmistre gan atzina, ka dažviet rapsim ziedu pumpuri jau veras vaļā un tas padara rapsi ievainojamāku. Pupas gaidāmo salu, visticamāk, izturēs.

Attiecībā uz dārzeņiem kooperatīvās sabiedrības „Mūsmāju dārzeņi” valdes priekšsēdētāja Edīte Strazdiņa uzsvēra, ka

kabači, gurķi, ķirbji šādu aukstumu noteikti neizcietīs.

Viņasprāt, dārzeņi vēl būtu jāpatur siltumnīcā vai mājās un tikai pēc aukstuma aiziešanas jāstāda dārzā.

Visbeidzot, no augļu kokiem visvairāk apdraudēti ir tie, kam jau ziedi atvērušies.

Koki neizies bojā, taču raža gan var izzust, brīdināja dārzniece Maruta Kaminska. Viņa gan atgādināja, ka ir dažādi veidi, kā pasargāt augļu kokus un ogu krūmus. Piemēram, tos, kam ziedi ir atvērušies, vajag apdūmot, proti, ap tiem sakurt ugunskuru, savukārt tiem, kas vēl nav atvērušies – aprasināt, veidojot tādu kā migliņu. Nelielus krūmus var vienkārši apsegt.

Vēstīts, ka šonedēļ Latvijā būs maijam neraksturīgi auksts laiks un tikai nedēļas nogalē kļūs relatīvi siltāks.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Svarīgākais šobrīd

Informējam, ka LSM portālā tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Turpinot lietot šo portālu, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Uzzināt vairāk

Pieņemt un turpināt