Panorāma

Kopenhāgenā tirdzniecības centrā nošauj trīs cilvēkus

Panorāma

Komponistēm Ritmanēm pasniedz Triju Zvaigžņu ordeni

Eksperti: Elektrības cena saglabāsies augsta

Eksperti: Elektrība nekļūs ievērojami lētāka

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Arī turpmāk elektrības cenas saglabāsies vidēji augstas, uzskata Latvijas Televīzijas aptaujātie eksperti. Uzlabojoties laikapstākļiem, cenas var kristies, taču vismaz pagaidām nekas neliecina, ka elektrība varētu kļūt ievērojami lētāka.

Vidējā elektrības cena biržā šajā jūnijā ir augstāka nekā pērnā gada decembrī, kad runājām par elektrības cenu rekordiem. Arī šoreiz viens no galvenajiem iemesliem ir jaudu deficīts un augstā dabasgāzes cena – uzskata Elektroenerģētiķu asociācijas izpilddirektors Gunārs Valdmanis. 

"Šeit būtu jāņem vērā, ka reģionā, protams, joprojām saglabājas un līdz gada aukstajai sezonai saglabāsies jautājums par dabasgāzes piegāžu pieejamību. Tāpēc es neizslēdzu iespēju, ka Latvijas un Lietuvas ražotāji šobrīd izvēlas prognozējamāku risku, tātad, proti, iepirkt šo elektroenerģiju, kamēr tā ir pieejama, lai, iespējams, veidotu jau krājumus šajā aukstajā sezonā," stāstīja Valdmanis.

Vēl papildu faktors aizvadītajās nedēļās ir arī salīdzinoši lēnais vējš. Šo un iepriekš minētos faktorus kā nozīmīgākos uzsvēra arī bankas "Citadele" ekonomists Mārtiņš Āboliņš. Viņš minēja arī nelabvēlīgos laika apstākļus elektroenerģijas ražošanai tepat Latvijā.

"Mēs redzam, ka Baltijas reģionam savs saražotās elektrības apjoms ir ļoti zems.

Pēdējās četrās dienās Latvijā ap 40% tikai savu patēriņu mēs saražojam. Tas nozīmē, ka mēs esam pilnībā atkarīgi no importētās enerģijas. Šobrīd tā ir Skandināvija, jo no Krievijas un Baltkrievijas imports ir pārtraukts. Šī elektrības cena, mēs skatāmies, šobrīd mūsu reģionā ir augstāka nekā kaimiņiem. Jo savu jaudu, kas attiecas uz hidro un vēja enerģiju, nepietiek, savukārt gāze, kas būtu kompensējošais ražotājs, ir ļoti dārga," stāstīja Āboliņš.

Viņš prognozē, ka arī turpmāk elektrības cenas nesaruks.

"Mana prognoze būtu noteikti, ka enerģijas cenas paliks augstas.

Varbūt ne tik augstas kā pēdējās nedēļas laikā, bet ļoti svārstīgas noteikti rudens laikā. Un, protams, ka ziemas periodā galvenais risks ir jautājums par to, vai Krievija neatslēgs no sava tīkla sinhronizācijas. Tas savukārt nozīmētu vēl lielāku enerģijas patēriņu šeit, jo mums būs nepieciešams pašiem Baltijā sinhronizēt tīklu, kas nozīmē vairāk dabasgāzes patēriņu," stāstīja ekonomists.

Arī enerģētikas eksperts Gunārs Valdmanis neprognozē, ka elektroenerģijas cenas varētu būtiski pazemināties. 

KONTEKSTS:

Jūnijā bija straujš pieaugums elektroenerģijas cenām.

Aizvadītajā nedēļā Latvijas vidējā elektroenerģijas cena pieauga par 23% līdz 300,51 eiro par megavatstundu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti