Panorāma

M. Felons: Krievijas agresijai nedrīkst ļaut turpināties

Panorāma

Panorāma

Eiro-dolāra kurss būs atkarīgs no energokrīzes iznākuma

Eksperti: Eiro kursa pret dolāru nākotni noteiks energokrīzes iznākums

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Paredzēt, kā mainīsies eiro kurss pret ASV dolāru tuvākajos mēnešos ir grūti, un daudz būs atkarīgs no Eiropas ekonomikas spējas tikt galā ar energoresursu cenu krīzi, norādīja Latvijas Televīzijas “Panorāmas” aptaujātie eksperti. tomēr pašlaik valūtu kursa svārstībai uz Latvijas ekonomiku ir neliela ietekme. 

Kā pa kalniem - tā var raksturot eiro un ASV dolāra attiecības pēdējo 23 gadu laikā, jo kāpumi cikliski mijās ar kritumiem. Taču 2022.gadā eiro vērtības kritums pret ASV dolāru piedzīvoja zemāko līmeni 20 gadu laikā. 23. augustā viens eiro maksāja 99 centus. Savukārt 8. septembrī bija sasniegta tā sauktā paritāte – viens eiro maksāja vienu ASV dolāru  
Tam ir savi plusi un mīnusi. 

"Izejvielu tirgus pasaulē tiek cenots dolāros, un līdz ar to, ņemot vērā rekordaugstās izejvielu cenas, nāk klāt vēl šogad kādi 10, 12 procenti un vairāk no dolāra vērtības kāpuma," pastāstīja SEB bankas Finanšu tirgus pārvaldes vadītājs Andris Lariņš. "Un, protams, tiem uzņēmumiem, kuri eksportē un pārdod preces vai pakalpojumus par dolāriem, tas dod papildus peļņu no šiem darījumiem."

Pieaugums izejvielu cenai Latvijai viennozīmīgi ir mīnuss, jo valsts tās lielā apjomā importē.

Tā kā energoresursu īpatsvars mājsaimniecību patēriņā ir liels, tas rada lielāku pienesumu inflācijai nekā citās Eiropas Savienības valstīs. Savukārt investoriem šībrīža situācija ar eiro un ASV dolāra kursu ir izdevīga.

"Liela daļa pasaules investīciju tiek kotētas ASV dolāros. Un mums kā investoriem ir diezgan izdevīgi, ka dolāra vērtība ir relatīvi pieaugusi," teica Investoru Kluba izpilddirektors Kaspars Peisenieks. "Mēs savas investīcijas vērtējam eiro valūtā, bet ja apkašā ir dolāros un starpība ir mainījusies par kādiem desmit procentiem salīdzinoši īsā laikā, tad šī vērība ir pieaugusi par 10%. Viss, ko mēs pērkam citās valūtās mums kļūst dārgāks, bet viss, ko mēs pārdodam un pretī saņemam dolārus, tiem atkal ir labāk."

Kopumā eiro un ASV dolāra kursa svārstības Latvijas ekonomiku pašlaik ietekmē tikai nedaudz.  

"Mūsu ekonomiskā dzīve ļoti lielā mēra notiek eirozonā un tās perifērijā. Mūsu tiešā tirdzniecība ar ASV ir ļoti maza. Tur 1-2 %," paskaidroja "Luminor" ekonomists Pēteris Strautiņš. "ASV dolārs līdz šim ir bijis ļoti nozīmīgs tirdzniecībai ar Krieviju un dažām citām bijušās PSRS valstīm. Bet tur tie ekonomiskie sakari ir drīzāk sarukuši."

Visi aptaujātie eksperti gan atzīst, ka prognozēt, kā mainīsies eiro un ASV dolāra attiecības tuvākajos mēnešos, ir grūti. Daudz būs atkarīgs no tā, kā Eiropa spēs tiks galā ar energoresrsu cenu krīzi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti