Panorāma

Meklēs Spilves pļavu dedzinātājus

Panorāma

Pārbauda trauksmes sirēnu darbību

Eksperti: deflācija Latvijā ienākusi no ārzemēm

Eksperti: Deflācija aprīlī - tas ir īslaicīgs prieks

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Aprīlī piedzīvota gada deflācija - patēriņa cenas salīdzinājumā ar pērnā gada aprīli samazinājās par 0,4%. Tā liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati. Cenu samazinājumu izraisījuši ārējie procesi un ekonomikas eksperti to vērtē kā negatīvu zīmi, kas kārtējo reizi apliecina Latvijas ekonomikas lielo atkarību no ārpasaules. Iekšzemes kopprodukts gada laikā audzis vien par 3,1%, un ekonomikas izaugsmes sabremzēšanās saistīta gan ar nedienām „Liepājas metalurgā”, gan ugunsgrēku zāļu ražotājā „Olainfarm”, gan ārējā pieprasījuma kritumu.

Pirmajā acu uzmetienā cenu samazināšanās šķiet apsveicama, tomēr ekonomikas eksperti norāda, ka tas ir īslaicīgs prieks, jo liecina par negatīviem procesiem ekonomikā, ko pircēji izjutīs vēlāk. SEB bankas ekonomists Dainis Gašpuitis: „Cenu stagnācijas process liecina par to, ka tas atspoguļo vājo pieprasījumu pasaulē, kas norāda uz riskiem patērētājam ar zināmu laika nobīdi. Šis deflācijas problēmas pirmos skar uzņēmējus, eksportētājus, pēc būtības šis process ilgtermiņā nav labvēlīgs attīstībai.”

Investīciju baņķieris Ģirts Rungainis cenu samazinājumā negatīvas iezīmes nesaskata, bet IKP pieaugumu vien par 3,1 procentu skaidro ar pēdējā laika notikumiem tautsaimniecībā: „IKP kopumā ir tāds, kā gaidīts. Jāņem vērā ugunsgrēks „Olainfarm”, problēmas „Liepājas metalurgā”, kas principā nestrādā.”

Ekonomiste Raita Karnīte uzskata, ka makroekonomiskie rādītāji skaidri parāda politisko uzstādījumu.

„Tas ir piekoptās politikas loģiskas sekas. Izskatās un cenšas iestāstīt, ka viss ir labi, bet Latvijas ekonomikā nav ieraugāmi kvalitatīvi uzlabojumi. Ekonomika kā bijusi atkarīga no ārpasaules par 99,9 procentiem, un līdzko ārpasaulē rodas kādas grūtības, un tās tur rodas, tad negatīvās parādības atspoguļojas arī Latvijā,” norāda Karnīte.

Zema inflācija vai deflācija ir laba, lai Latvija varētu pievienoties eiro zonai, taču no ekonomikas izaugsmes viedokļa tas liecina par stāvēšanu uz vietas vai pat kāpšanos atpakaļ.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti