Eksperti: Cenas būvniecības precēm varētu pazemināties vien pēc dažiem mēnešiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Būvniecības precēm jau pāris mēnešus ievērojami palielinās cenas. Pircēji par to ir pārsteigti. Eksperti skaidro, ka šis kāpums ir saistīts ar Covid-19 pandēmijas radītām sekām un pārāk lielu preču pieprasījumu. Savukārt domas par iespējamo cenu kritumu ekspertiem atšķiras. 

Dažādām būvniecības precēm jau pāris mēnešus strauji kāpj cenas. Sastaptie pircēji pie lielākajiem būvniecības preču veikaliem par to ir sašutuši, un atzīst, ka kļūst arvien grūtāk:

“Es tā kā nepērku par to cenu, kādu viņi piedāvā. Gaidām, kad būs lētāk.”

“Pirms mēneša celtniecības materiālam bija viena cena, bet pa šo laiku tā viens divi!  varēja paaugstināties pat piecas reizes? Vienkārši nav saprotams. Vai to tā ietekmē koronavīruss?”

“Metāls – 70% pacēlās. Furnitūra – līdz 25%. OSB – tas vispār neadekvāts.”

“Kļūst arvien grūtāk un grūtāk. Bet, ja vajag – ko darīt? Dzīve jau turpinās.”

“Jā, cenu kāpumu uzreiz var pamanīt. Nezinām un nesaprotam, kāpēc tā. Kā saprotu, tad cilvēkiem vairāk darba neparādās un arī alga nekļūst lielāka.”

“Es būvniecības materiālus pērku, kad ir atlaides. Makā, protams, kož, bet ne tik kritiski, kā var likties un kā sākumā par to runāja.”

“Tagad ir grūti nopirkt kaut ko lētāk. Tādā dzīve mums tagad ir.”

Visstraujāk cenas paaugstinās kokmateriālam un metālam. 

Latvijas Universitātes Biznesa, vadības un ekonomikas fakultātes lektors Mārtiņš Danusēvičs noskaidrojis, ka šogad cenu kāpums kokmateriālam ir ap 30%. Savukārt metālam – gandrīz par ceturtdaļu. Atsevišķām precēm vērtība ir pat dubultojusies. Sadārdzinājums novērots arī citām celtniecības precēm, bet, kā norāda eksperts, tas nav tik ievērojams. 

Latvijas Būvnieku asociācijas vadītājs Normunds Grīnbergs skaidroja, ka cenu kāpums ir saistīts ar ārējiem apstākļiem, kurus iespaidoja Covid-19 pandēmijas radītās sekas. Citviet pasaulē celtniecības materiālu pieprasījums pārsniedz piedāvājumu, tāpēc cenas palielinās.

“Visas valstis grib savu ekonomiku sakārtot. Atjaunot vismaz iepriekšējos līmeņos. Un tas notiek vienlaicīgi visās valstīs. Un tas ir tas faktors, kas rada tādu neziņu, kā to varēs realizēt un cik tālu vēl ies šis straujais pieprasījums un arī cenu kāpums,” norādīja Grīnbergs. 

Būvnieku asociācijas vadītājs atzīmēja, ka cenu kāpuma dēļ gan pasūtītājiem, gan celtniekiem plānot būvniecības procesu tagad ir liels risks. Viņš uzskata, ka šogad cenu samazinājumu nav vērts gaidīt. Gluži pretēji – būvmateriālu vērtība vēl turpinās kāpt. 

Turpretim ekonomists Danusēvičs gan norādīja, ka šogad cenu kritums tomēr varētu būt: “Samazinoties globālajam pieprasījumam un pateicoties tam, ja ar laiku ražotājs sakārtos savus loģistikas kanālus un palielinās jaudas, šī cena atkal varētu nostabilizēties un samazināties vismaz līdz 2019. gada līmenim.”

Latvijas Universitātes lektors atzīmēja, ka metālam pasaules tirgos vērtība vēl nekrīt. Turpretī kokmateriālam straujš cenu kritums ir sācies Amerikas Savienotajās Valstīs (ASV). Taču pircēji Latvijā izmaiņas varētu sagaidīt vien pēc dažiem mēnešiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti