Dienas ziņas

Sporta nometne jauniešiem ar redzes traucējumiem

Dienas ziņas

Zemgalē prognozē labu ziemāju ražu

Ekonomikas attīstībai draud darbaspēka trūkums

Eksperti brīdina - ekonomikas attīstībai draud darbaspēka trūkums

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Kaut arī pēckrīzes periodā ekonomikas atkopšanos izdevies panākt ar uz eksportu vērstu ražošanu, nākamie gadi būs izšķirīgi, lai Latvija pieaugošos tempus noturētu. Taču virzīšanos uz lielāku labklājību aizvien bremzē problēmas demogrāfijā, kā arī ar darba tirgus prasībām nesaskaņotais absolventu piedāvājums no izglītības iestādēm.  

Pēckrīzes periodā Latvijas ekonomikā par galveno dzinuli kļuvusi uz eksportu vērsta ražošana, nomainot iepriekšējos gados dominējošo iekšējo patēriņu. Eksperti gan brīdina, ka, lai arī izaugsme panākta uz ražīguma pieauguma efekta, joprojām tajā dominē lēta darbaspēka izmantošana.

“Ir nepieciešams ekonomiku pārorientēt uz tādu, kura būtu ar augstāku produktivitāti un ražotu augstāku pievienoto vērtību, bet tas ir ilgtermiņa darbs. Būtiskākais būtu piedāvājuma maiņa izglītībā, lai mēs sasniegtu tos mērķus, kādi ir nepieciešami izaugsmei,” saka Ekonomikas ministrijas pārstāvis Oļegs Baranovs.

Lai arī pēdējos gados valsts būtiski mainījusi finansējumu, stimulējot studentus vairāk apgūt eksaktās zinātnes, aizvien nepietiekošs ir to cilvēku skaits, kas pēc pamatskolas absolvēšanas turpinātu mācības arodskolās. Zīmīgi, ka 20% no vispārizglītojošo skolu beidzējiem tā arī neaiziet uz augstskolām un galu galā neiegūst nekādu profesiju.

“Es domāju, ka tieši arodskolas un šie 20% - vai tie ir 20-22%, vai 19%, - tā ir rezerve, uz kuru ir jāstrādā. Es domāju, ka tā ir rezerve, kas var būt kvalificēts darbaspēks,” tā Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas vadītājs Andris Bērziņš  (ZZS).

 Eksperti norāda, ja situācija izglītībā būtiski nemainīsies, Latvija var nonākt vidēju ienākumu slazdā ar lēnu ekonomikas izaugsmi. Tam, kādu attīstības ceļu iet, izšķirīgie būs nākamie četri gadi. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti