Eksperti: «Boeing 737 Max» lidmašīnu būvniecības apturēšana radīs nopietnas sekas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Amerikas Savienoto Valstu (ASV) aviobūves uzņēmuma „Boeing” lēmums no nākamā gada janvāra uz laiku apturēt lidmašīnu „737 Max” būvniecību radīs nopietnas sekas. Tā uzskata dažādu nozaru eksperti, kas norāda uz šī lēmuma negatīvo ietekmi ASV ekonomikā un aviācijas industrijā. Kompānija gan paziņojusi, ka tā pašlaik neplāno atlaist strādniekus saistībā ar šo lēmumu.

Eksperti: «Boeing 737 Max» lidmašīnu būvniecības apturēšana radīs nopietnas sekas
00:00 / 03:30
Lejuplādēt

ASV aviobūves uzņēmuma „Boeing” lidmašīnu modeļa „737 Max” lidojumi visā pasaulē tika pārtraukti pērn martā. Tas notika saistībā ar divām šo lidmašīnu katastrofām, kurās gāja bojā 346 cilvēki. Aviobūves uzņēmums turpināja būvēt 40 šī modeļa lidmašīnas ik mēnesi, un līdz šim dažādās vietās uzglabājis 400 lidaparātu. Vienas šīs lidmašīnas tirgus vērtība ir aptuveni 90 miljoni eiro.

„Boeing” cerēja atjaunot šo lidaparātu izmantošanu šogad, taču ASV Federālās aviācijas administrācijas vadītājs Stīvs Diksons pagājušajā nedēļā paziņoja, ka atļauja atsākt lidojumus ar šiem aviolaineriem tiks izsniegta vien nākamgad. Diksons skaidroja, ka procesā attiecībā uz „Boeing 737 Max” izmantošanas atjaunošanu vēl nepieciešams atrisināt desmit vai vienpadsmit jautājumus, tostarp jāveic sertifikācijas lidojums.

Pirmdien „Boeing” pieņēmis lēmumu janvārī uz laiku apturēt lidmašīnu „737 Max” būvniecību. Kompānija gan paziņoja, ka tā pašlaik neplāno atlaist strādniekus saistībā ar šo lēmumu. Tā turpinās maksāt atalgojumu saviem darbiniekiem, neraugoties uz ražošanas pagaidu apturēšanu.

Uzņēmuma lēmums tomēr radījis jautājumus par to, kāda nākotne gaidāma šo lidmašīnu detaļu ražotājiem un kādu ietekmi tas atstās uz ASV ekonomiku. Jau kopš marta uzņēmuma problēmas ir nomākušas ASV ekonomiku, samazinot ASV ražošanas izlaidi un ilgas uzglabāšanas preču noietu.

Uzņēmums ir viens no lielākajiem eksportētājiem Savienotajās Valstīs.

Aviācijas eksperts Džo Švītermans Vācijas raidsabiedrībai „Deutsche Welle” skaidroja, ka lēmums radīs sekas daudziem: „Ražošanas apturēšanai ir ļoti negatīvas sekas. Tas sagrauj piegāžu ķēdes, nostāda darbaspēku nelāgā situācijā un rada ekonomisku zaudējumus kompānijai. Visām pusēm būtu jābūt atklātām, lai mēs spētu nonākt līdz jēgpilnam plānam, kā izkļūt no šīs krīzes.”

Pērn notikušās aviokatastrofas ir iedragājušas „Boeing” reputāciju, un daudzi bojāgājušo tuvinieki vērsušies tiesā pret uzņēmumu. Savukārt uzņēmuma akcijas cena pirmdien, 16. decembrī, kritās par 4,3%, investoriem gaidot pirmdien pieņemto lēmumu. Pēc tirdzniecības sesijas beigām interneta tirdzniecībā tā saruka vēl par teju procentu.

Aviācijas eksperts Endrjū Čarltons telekanālam „ABC News” norādīja, ka uzņēmumam no 737. sērijas lidmašīnu modeļa ražošanas vajadzētu atteikties uz visiem laikiem. „Tas, ko uzņēmumam tagad vajadzētu apsvērt, ir pilnīga jauna 737. aizstājēja radīšana. 737. ir brīnišķīga lidmašīna, kas ir bijusi apritē kopš 60. gadiem, taču varbūt ir pienācis laiks pārtraukt būvniecību, nevis atkal un atkal meklēt jaunus veidus, kā to uzlabot. Bet šis lēmums jāpieņem uzņēmumam, un tas ir svarīgs lēmums. Varbūt ir pienācis laiks ieskatīties šim tīģerim mutē.”

Jau pirms „Boeing” lēmuma par „737 Max” ražošanas apturēšanu, piegāžu pārtraukšana smagi skāra vairākas aviokompānijas. Šī iemesla dēļ par divu bāžu slēgšanu Zviedrijā un Vācijā decembra sākumā paziņoja Īrijas zemo cenu lidsabiedrība „Ryanair”.

KONTEKSTS:

“Boeing 737 Max” lidmašīnas nežēlastībā krita pēc 10. martā notikušās aviokatastrofas Etiopijā, kurā gāja bojā 157 cilvēki. Tikai pirms nepilniem pieciem mēnešiem Javas jūrā avarējusi cita “Boeing 737 Max 8” lidmašīna ar 189 cilvēkiem. Pastāv bažas, ka tam par iemeslu ir automātiskā sistēma, kas izraisa lidmašīnu pikēšanu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti