Rīta intervija

SM: Latvija vēlas kļūt par Ķīnas preču izplatīšanas centru Baltijas un Ziemeļvalstīs

Rīta intervija

Patērētāju tiesību sargs: „Ātro kredītu” reklāmas „ievelk”; tām jābūt neitrālākām

Intervija ar Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra vadītāju Ingūnu Gulbi

Eksperte: Pašreizējā piena cena – bīstami zema zemnieku attīstībai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Pašreizējā piena iepirkuma cena ir "bīstami zema" zemnieku attīstībai, šādu viedokli intervijā Latvijas Radio pauda Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra (LTVC) vadītāja Ingūna Gulbe.

"Ja zemnieki saka, ka zem 20 eiro centiem [par litru piena] viņiem ir grūti ražot, un tas ir desmit centi zem pašizmaksas… Ja zemniekam pašizmaksa ir 30 eiro centi, tad ir jādomā, ko darīt. Tā nav ļoti prātīga saimniekošana. Zem 20 eiro centiem ilglaicīgi nevar strādāt. Tas nu ir skaidrs – šī cena ir bīstami zema zemnieku attīstībai," noteica Gulbe.

LTVC eksperte atzina, ka pašreizējā krīze piena nozarē nav pirmā. Tuvākajā laikā netiek prognozētas straujas cenu izmaiņas, jo pieprasījums pēc piena produktiem pasaulē nav tik straujš kā bija prognozēts.

Viņa atgādināja, ka Eiropas Savienībā (ES) pirms pāris gadiem atceltas piena kvotas, un piens ES  tiek ražots vairāk.

Eksperte piebilda, ka izejvielas cenas samazinājums daudzmaz atspoguļojas gala produkta cenā. Piena produktu cenas pēdējos pāris gados samazinājušas visā pasaulē, arī citu pārtikas produktu cenas. Turklāt pašlaik nekas neliecina, ka pārtikas cenas nākotnē varētu strauji pieaugt.

Jau ziņots, ka pēdējā mēneša laikā piena iepirkuma cena samazinājusies par trīsarpus centiem, noslīdot zem 20 centiem par kilogramu. Lopkopji tādu iepirkuma cenu sauc par katastrofāli zemu, jo pašizmaksa ir par gandrīz desmit centiem augstāka. Krīzes dēļ kopš gada sākuma piena lopkopības saimniecību skaits sarucis par trim simtiem, lēš Lauku konsultāciju centrs.

Valsts gan atbalstu lopkopjiem pagaidām nesola, bet to atkārtoti prasīs Eiropas Komisijai (EK) kārtējā ministru sanāksmē otrdien, 17.maijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti