Rīta Panorāma

Austrālijā veterinārus māca aprūpēt savvaļas dzīvniekus

Rīta Panorāma

Intervija ar tieslietu ministri (JV) Inesi Lībiņu – Egneri

Cenu prognozes nākamajam gadam

Eksperte: Pārtikas cenas varētu kristies nākamā gada otrajā ceturksnī

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Cenas pārtikas produktiem varētu kristies nākamā gada otrajā ceturksnī, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" sacīja Agroresursu un ekonomikas institūta Lauksaimniecības tirgus veicināšanas daļas vadītāja Ingūna Gulbe.

ĪSUMĀ:

  • Pašlaik daļai pārtikas produktu cenu kāpums apstājies, daļai - joprojām aug.
  • Nākamā gada otrajā ceturksnī cenas varētu sākt samazināties.
  • Tirgotāji šogad gājuši cauri sarežģītam posmam, bet pielāgojušies; par nākamo gadu - optimistiski.

Pagaidām gan vērojams tikai tas, ka daļai produktu varētu būt apstājies cenas palielinājums, piemēram, saulespuķu eļļai, par kuras pieejamību iepriekš bažījās, jo izejvielas nāk lielākoties no Ukrainas, kurā notiek karadarbība.

"Vēl joprojām turpinās cenu kāpums pārtikas produktiem. Bet decembrī, skatoties, kas notiek Tallinas, Viļņas, Rīgas lielveikalos, dažiem produktiem parādās cenu samazinājums. Daļai produktu tas kāpums varētu būt apstājies," stāstīja Gulbe.

Viņa norādīja, ka visās trīs Baltijas valstīs cenu līmenis un tendences ir vienādas: samazinās cena dārzeņiem, pieaug – lielākajai daļai piena un maizes produktu.

Pēc Gulbes teiktā, cenu samazinājums varētu būt gaidāms nākamā gada otrajā ceturksnī. Eksperte stāstīja, ka uzņēmumiem ir bijis laiks padomāt, kā rīkoties citādi. Tāpat arī no veikaliem ir spiediens, ka cenu kāpums jāpiebremzē, jo arī iedzīvotāju pirktspēja nav pietiekama. Tā kā ražotājiem arī Latvijā ir atbalsts no valsts, visas izmaksas var neiekļaut cenā.

Gulbe uzsvēra, ka Latvija ir atspulgs pasaules pārtikas tirgum. Un tas parāda, ka cenas nākotnē varētu mazināties. Pasaules tirgū graudu, eļļas un cukura cena samazinās. Tās ir izejvielas, ko izmanto daudzu produktu ražošanā, kā arī lopbarības produktiem. Tāpat arī energoresursu cenām vērojams samazinājums. Pēc Gulbes teiktā, gan iedzīvotāji, gan ražotāji ir iemācījušies "dzīvot pa jaunam".

Intervija ar Tirgotāju asociācijas vadītāju Henriku Danusēviču
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Tirgotāju asociācijas vadītājs Henriks Danusēvičs intervijā Latvijas Radio pastāstīja, ka tirgotāji nākamo gadu sagaida optimistiski, ņemot vērā, ka Ziemassvētku laikā cilvēki iepirkušies tāpat, kā tas bijis vienmēr šajā laikā.  Protams, nākamo gadu ietekmēs tas, kādi būs ieņēmumi iedzīvotājiem, kā arī valsts ekonomiskā situācija.

Šogad tirgotājiem bija jātiek galā ar trīs smagiem posmiem. Sākoties karam, kad būtiski mainījās preču iepirkuma iespējas, bija jāmeklē alternatīva dažādiem produktiem, piemēram, sālim un eļļai. Ar to tika galā pāris mēnešos. Nākamās grūtības bija atrast aizvietotājproduktus par zemākām cenām, lai iedzīvotāji inflācijas apstākļos tos varētu atļauties. Danusēvičam šķiet, ka tas pašlaik ir izdevies. Tāpat jātiek galā arī ar augošajām tirdzniecības izmaksām energoresursiem, kā arī algām. Problēmas tiek risinātas, mazinot darba laiku, automatizējot ražošanu un tamlīdzīgi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti