Dienas ziņas

VID vēlas pārtraukt čeku loteriju

Dienas ziņas

Dienas ziņas

Pārtikas cenas līdz gada beigām varētu pieaugt divtik

Eksperte: Pārtikas cenas līdz gada beigām varētu pieaugt divtik

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Vidējais pārtikas cenu kāpums līdz gada beigām varētu būt divas reizes, prognozē Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra vadītāja Ingūna Gulbe.

"Ar pārtikas cenām notiks tas pats, kas ar citām cenām, tās pieaugs. Nav variantu, ka kaut kas paliks lētāks, jautājums tikai, cik pieaugs cenas," stāstīja Gulbe. Viņa atzīmēja, ka arī pārtikas cenas ietekmē energoresursu cenu pieaugums.

Ingūna Gulbe norādīja, ka jebkura uzņēmuma interesēs ir nopelnīt un zem katras cenas zīmes ir smalks aprēķins. Daži produkti tiek tirgoti pat ar zaudējumiem, lai piesaistītu klientus. Un uzņēmums paļaujas, ka pircējs nopirks ne tikai to, kam ir atlaide, bet arī to, kam ir, piemēram, 30% uzcenojums.

"Katrā veikalu ķēdē ir kāds produkts, kas ir lētāks. Pirktspēja mums ir ļoti maza. Aiziet un skatīties, kuram no konkrētās grupas ir zemāka cena," stāstīja Gulbe.

Gada nogalē cenu pieaugums var kļūt vēl krasāks, prognozēja pētniece.

"Vidējais cenu kāpums būs divas reizes, dažiem produktiem vairāk, dažiem mazāk," sacīja Gulbe.

KONTEKSTS:

Patēriņa cenas šogad maijā salīdzinājumā ar aprīli Latvijā pieauga par 4%, bet gada laikā - šogad maijā salīdzinājumā ar 2021. gada maiju - patēriņa cenas palielinājās par 16,9%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati. Būtiskākā ietekme uz cenu izmaiņām šogad maijā salīdzinājumā ar aprīli bija cenu kāpumam ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem, kas sasniedza straujāko kāpumu mēneša laikā pēdējos 28 gados. 

Ievērojams cenu kāpums šajā mēnesī bijis mājputnu gaļai, kurai cena pieaugusi par 15%. Dārgāka kļuvusi arī maize, siers un biezpiens. Savukārt cenas maijā salīdzinājumā ar aprīli samazinājās svaigiem dārzeņiem un  augļiem.

Maijā gada inflācija Lietuvā bija 18,9%, bet Igaunijā - 20%.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti