Eksperte: Latvijā nav jāsatraucas par sāls deficītu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Latvijā nebūtu jāsatraucas par sāls deficītu saistībā ar karu Ukrainā, kas bijusi starp sāls piegādātājām mūsu tirgum. Šādu viedokli intervijā Latvijas Radio pauda Agroresursu un ekonomikas institūta Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra vadītāja Ingūna Gulbe.

Intervija ar Ingūnu Gulbi
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Pēdējās nedēļas laikā līdz ar karu Ukrainā un sankcijām pret Krieviju no veikalu plauktiem, kā mēdz būt globālos satricinājumos, cilvēki masveidā izpērk kādas preču grupas. Pie mums Latvijā vērojams, ka no veikalu plauktiem strauji izpirkta sāls.

Gulbe atzina, ka nav pirmā reizi, kad Latvijā izpērk noteiktu produktu grupu.

"Mums ir bijuši izpirkti arī griķi, mums ir bijis izpirkts sviests. Sāls ir bijis izpirkts vairākas reizes, šī nav pirmā reize," sacīja Gulbe.

Viņa lēsa, ka sāls tieši šajā brīdī masveidā tiek pirkts, jo cilvēki redz, ka uz produkta paciņām norādīts, ka sāli iegūst Baltkrievijā vai Ukrainā. "Tā doma cilvēkiem varētu būt: ja tur ir sākusies karadarbība, tad no turienes pārtikas produkti varētu nenākt," sprieda Gulbe.

Pēc viņas sacītā, par sāls deficītu uztraukties noteikti nevajadzētu, jo sāli iegūst ne tikai Baltkrievijā un Ukrainā. Sāli iegūst arī Eiropas Savienībā, piemēram, Čehijā, tāpat Āfrikā "ir veseli sāls tuksneši lielos apmēros". "Šis nav tas produkts, kas būtu jāiepērk tādos apjomos, kā pašlaik tas izskatās," sacīja eksperte.

Pēc viņas teiktā, tāpat veikalos Latvijā izpērk griķus, makaronus rīsus, bet daļa no šiem produktiem tiek nosūtīti uz Ukrainu. "Ne visos gadījumos tā ir panika. Tā daudzos gadījumos ir vienkārši palīdzība."

Gulbe atzīmēja, ka Latvijā kopumā iedzīvotājiem nevajadzētu satraukties par pārtiku, jo tās ražošanas apjomi stipri pārsniedz patēriņu.

"Ja kaut kā pietrūktu, tad varbūt būtu nabadzīgāka tā ēdienkarte, bet paēduši mēs varam būt visi tikai no tā vien, ko saražojam Latvijā," teica eksperte.

Viņa atzina arī, ka pārtikas produkti kļūs dārgāki, jo pieaug ražošanas izmaksas. "Ir skaidrs, ka tuvākajā laikā uz pārtikas cenu samazinājumu vispār varam necerēt. Jautājums, cik lielā mērā cenas pieaugs," norādīja Gulbe.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti