Eksperte: Krievijas tirgus atvēršana Baltijas šprotēm sākumā būs tikai teorētisks ieguvums

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Krievijas federālā veterinārās uzraudzības dienesta "Rosseļhoznadzor" paziņojums, ka pēc jaunā gada Krievijas tirgū varētu atgriezties šprotes un cita zivju produkcija no Latvijas un Igaunijas, mūsu zivjrūpniekiem ir laba ziņa, taču vismaz sākumā ieguvumi būs teorētiski, tā vērtē Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra vadītāja Ingūna Gulbe.

Krievija it kā konstatētu pārkāpumu dēļ ierobežojumus visas Latvijā ražotās zivju produkcijas ievešanai noteica pirms pusotra gada. Kopumā nozare uz vai caur Krieviju līdz ierobežojumiem eksportēja pusi produkcijas, saka Gulbe.

Ja tirgus tiks atvērts, Latvijas zivju konservu ražotājiem tas būs liels ieguvums, jo daļa uz Krieviju eksportējusi vairumu vai pat visu produkciju. Tas gan nenozīmē, ka viss būs kā iepriekš.

To veikalu plaukti, kur bija Latvijas ražotāji, tukši nestāv, tie ir aizlikti ar citu valstu konserviem un citiem produktiem, norāda Gulbe.

“Atgriešanās ir teorētiska, bet praktiski tas nozīmē atkal ļoti smagu darbu, lai nokļūtu tur, kur pirms dažiem gadiem esam bijuši. Tā vismaz atkal ir iespēja latviešu šprotēm un zivju konserviem. Skāde, kas ir nodarīta, ir neizmērāma, bet atvērtais tirgus ir laba iespēja, daudz ātrāk atgriezties tur, nekā ieiet jaunos tirgos,” stāsta Gulbe.

Gulbe: Krievijas tirgus atvēršana Baltijas šprotēm sākumā būs tikai teorētisks ieguvums
00:00 / 01:29
Lejuplādēt
Ziņots, ka 2015.gada jūnijā Krievija noteica zivju produkcijas importa aizliegumu, skaidrojot šo lēmumu ar pārkāpumiem, kas konstatēti Krievijas pārtikas uzraudzības inspekciju laikā Latvijas uzņēmumos.

Vēlāk pēc vairākkārtējām abu pušu pārrunām tika pieļauts, ka Latvijas zvejas produktus uz Krieviju varētu eksportēt pēc atkārtotām pārbaudēm. "Rosseļhoznadzor" inspektori šogad jūlijā pārbaudīja Latvijas zivju produkcijas ražotājus, taču pēc viesošanās bija mazrunīgi par iespējamo lēmumu.

Taču nu "Rosseļhoznadzor" paziņoja, ka Latvijas šprotes Krievijas tirgū varētu atgriezties pēc Jaunā gada.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti