Aktuāli

Straume cer atjaunot KNAB reputāciju

Aktuāli

Cilvēks ziņu virsrakstos. JRT tehniskais direktors Ainis Grīnbergs

Agroresursu un ekonomikas institūta pārstāve Inguna Gulbe par pārtikas cenu izmaiņām

Eksperte: Krasa pārtikas sadārdzināšanās tuvākajos mēnešos nav gaidāma

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Pārtikas produktu tirgū tuvākajos mēnešos krass cenu pieaugums nav gaidāms. Šādu viedokli intervijā Latvijas Radio pauda Agroresursu un ekonomikas institūta (AREI) vadošā pētniece Ingūna Gulbe.

Pēc viņas teiktā, šis gads pircējam pārtikas produktu cenu ziņā nebija labvēlīgs, jo beidzās salīdzinoši zemu pārtikas cenu periods. Šogad daudzi pārtikas produkti sadārdzinājās, kas pamatā saistīts ar norisēm pasaulē.

"Lielākais trakums" šogad novērots sviesta tirgū – ja iepriekš šis piena produkts maksāja aptuveni sešus eiro kilogramā, tad tagad tā cena pārsniedz 10 eiro kilogramā.

Šis cenas pieaugums ir daļēji pamatots – lielākoties tas ir pircēju ažiotāžas radīts. Turklāt šī ažiotāža sacelta ne tikai Latvijā, bet arī Igaunijā, LTV "Rīta panorāmā" skaidroja Gulbe.

AREI vadītāja norādīja, ka pārtikas produktu cenām tuvākajos mēnešos vajadzētu saglabāties esošajā līmenī, un krasa pārtikas sadārdzināšanās nav gaidāma, jo pamata produktiem – graudiem – cenas ir stabilas.

"Stabilām cenām tuvākajos mēnešos vajadzētu saglabāties," sacīja Gulbe.

Viņa norādīja, ka atsevišķiem produktiem, tostarp saldumiem, iespējama cenu samazināšanās, jo pasaulē sarukusi kakao un cukura cena.

Jau ziņots, ka vidējais patēriņa cenu līmenis šā gada 2017. gada novembrī, salīdzinot ar 2016. gada novembri, palielinājās par 2,7%, liecina jaunākie Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati. Precēm cenas pieauga par 2,7% un pakalpojumiem – par 2,9%. 

Lielākā ietekme uz vidējā patēriņa cenu līmeņa izmaiņām 2017. gada novembrī, salīdzinot ar 2016. gada novembri, bija cenu kāpumam pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem, dažādu preču un pakalpojumu grupai, ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem, ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem, veselības aprūpei.

Tāpat vēstīts, ka Latvija pārtikas produktu cenu pieauguma ziņā šā gada vidū ieņēma pirmo vietu starp Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijā ietilpstošajām Eiropas valstīm, liecināja šīs globālās organizācijas pārskats par jūliju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti