Eksperte: Gāzes tirgus liberalizācija var novest pie cenu pieauguma

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Dabasgāzes tirgus liberalizācija var pat novest pie cenu pieauguma, jo Eiropas Savienības tirgū cenas ir augstākas, intervijā LTV raidījumā “Rīta Panorāma” norādīja ekonomiste, Ekonomikas prognozēšanas centra pārstāve Raita Karnīte.

Lai gan Latvijā gāzes tirgū ir monopols, pašlaik gāzes cenas ir regulētas, un regulatoram ir visas iespējas izpētīt konkurences apstākļus un cenu izveidi.

Savukārt tirgus liberalizācija var novest pie cenu pieauguma. Tas gan atkarīgs no tā, kādā tirgū mēs integrējamies.

No otras puses, būtiski ir tas, kas gāzes iepircēja ir viena maza valsts, ar kuru monopolists var manipulēt. Citādāka situācija būtu, ja iepircējs ir lielas valsts uzņēmums, pati valsts vai institūcija.

Karnīte gan atzina – Vācijas mājsaimniecības patiesi par gāzi maksā mazāk nekā Latvijā, tomēr jāņem vērā, ka tieši Vācijas uzņēmums ir gāzes vada īpašnieks. Savukārt pirms dažiem gadiem veiktā analīze Eiropas Savienībā liecina, ka deviņās dalībvalstīs gāzes cena ir augstāka nekā Latvijā.

Jau ziņots, ka Saeimā 11.februārī galīgajā lasījumā atbalstīja pēdējos mēnešos plaši diskutētos grozījumus Enerģētikas likumā. Ar tiem noteikta kārtība, kā konkurencei 2017.gadā tiks atvērts dabasgāzes tirgus un kā tiks reorganizēts līdzšinējais tirgus monopolists - uzņēmums "Latvijas gāze".

Tāpat atbalstīti vēl vieni likuma grozījumi, kas nodrošinās jaunu, valdības apstiprinātu dabasgāzes lietošanas noteikumu pilnvērtīgu stāšanos spēkā. Ar šiem noteikumiem paredzēta iespēja uzņēmumiem pa cauruļvadiem saņemt dabasgāzi ne tikai "Latvijas gāzes", bet arī no piegādātājiem ārvalstīs. Turklāt šāda iespēja, par ko līdz šim izrādījusi interesi valsts AS "Latvenergo", būs jau tagad - pirms 2017.gadā paredzētās gāzes tirgus atvēršanas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti