Panorāma

Valdība gandrīz gatava

Panorāma

Izvērtēti Latvijas zinātnes institūti

"Panorāma" pārbauda pārdevēju modrību

Eksperiments: Arī mazajos veikalos latus vairs neņem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

No 15.janvāra veikalos nedrīkst maksāt latos, "Panorāma" pārbauda pārdevēju modrību. Nelielā eksperimentā, mēģinot samaksāt veikalā ar latiem, tas tomēr neizdodas.

No trešdienas, 15.janvāra, iedzīvotāji par saviem pirkumiem vairs nevar norēķināties ar latiem un oficiāli maksāšanā var izmantot tikai eiro. Tagad tos ļauts mainīt tikai bankās un Latvijas pasta nodaļās. „Panorāma” veica nelielu eksperimentu – devās uz Pierīgas veikaliņiem un mēģināja iepirkties par latiem.

Kādā Pierīgas veikaliņā cenas aizvien ir norādītas abās valūtās, tāpēc „Panorāma” mēģina tikt vaļā no lata, nopērkot pudeli kokakolas. Tomēr pārdevēja neņem pretī santīmus, sakot, ka klāt jau 15.datums.

Ķekavā veikalā „Aibe” pircēju dienas vidū nav daudz. Arī šeit „Panorāma” mēģina atbrīvoties no lata, pērkot limonādi. Pārdevējs mūsu doto monētu paņem rokās un pēdējā brīdī, pamanot, ka tas ir lats, dod atpakaļ: "Kas tas ir - latiņš? Nē. Viss jau." Lai tiktu pie kārotās preces, nākas likt lietā bankas karti.

Trešais mazais veikaliņš ir Baložos. Taču arī te lats nevienam nav vajadzīgs. „To nesiet uz banku. Vai atstājiet sev par piemiņu,” saka pārdevēja.

„Panorāmas” nelielais eksperiments liecina, ka visi apmeklētie mazie veikali norāda - šodien ir 15.datums un laiks lietot eiro.

Aizbraucot pārbaudīt kādu no lielveikalu tīkliem, arī tur latus vairs norēķinos nemana. Apjautātie cilvēki, skaidro, ka paspējuši tos samainīt. Vien retajam atlikuši  kādreizējās valūtas krājumi.

Kā pierādīja eksperiments, tad latu, kas pēdējos 20 gadus bijis oficiālais maksāšanas līdzeklis Latvijā, ceturtdien vairs neņem pretī nevienā tirdzniecības vietā Latvijā. Tai pat laikā rīcībā esošos latiņus var saglabāt vai nu piemiņai, vai doties uz kādu no bankām, lai tos samainītu pret eiro. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti