Ekonomists: Šobrīd bezdarba rādītāji aug ātrāk nekā iepriekšējā krīzē, bet atgūšanās būs raitāka

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Bezdarba pieauguma ātrums šobrīd ir lielāks nekā iepriekšējās krīzes laikā, 2009. gadā. 2009. gada janvārī bezdarbs viena mēneša laikā pieauga par 1,3 procentiem. Šobrīd, aprēķinos iekļaujot arī dīkstāvē esošos, kuri arī nestrādā, pieaugums ir 2,7 procenti mēnesī, kopumā pārsniedzot aptuveni deviņus procentus. Tā secinājis "Citadeles" bankas ekonomists Mārtiņš Āboliņš.

Ekonomists gan norāda – lai arī pasaulei nav pieredzes šāda veida krīzē, tomēr šoreiz no lielā bezdarba izdosies atgūties raitāk nekā pēc iepriekšējās krīzes.

Mārtiņa Āboliņa prognozes par ekponomisko krīzi
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

"Daļa no dīkstāves pabalstiem ir pārējoša, bet, visticamāk, ka ne visi. Domājot par tūrisma nozari, diemžēl šī tūrisma sezona, vasara, visticamāk, ir zaudēta. Tur cilvēki bez darba būs ilgāku laiku, nekā ir šis dīkstāves pabalsts. Acīmredzot viņi kļūs vai nu par bezdarbniekiem, vai būs jāmeklē darbs citās nozarēs. Tāpēc, jā, bezdarba pieauguma ātrums tiešām ir straujš. Mēs vēl esam aprīļa vidū, bet mums jau ir pāri 9% bezdarbs. Varbūt līdz maijam tas sasniegs jau 10%," prognozē Mārtiņš Āboliņš. "Tā problēma ir, ka pasaulē ekonomiskā šoka mērogs šobrīd ir lielāks un īstenībā trūkst arī tādas pieredzes ekonomikā, ko nozīmē šāda veida krīzes. Vai tajā brīdī, kad vīrusu izdosies ierobežot, mēs tā viegli varam ekonomiku iestartēt atpakaļ un atgriezties tur, kur bijām, - par to ir diezgan daudz jautājumu. Es domāju, ka daļēji jā, bet pilnīgi - noteikti nē, jo būs arī pa vidu kādi neatgriezeniskie zaudējumi, bet noteikti atkopšanās būs ātrāka, nekā tā bija no 2009., 2010.gada."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti