Ekonomists: Seniori par īpašumu varētu nemaksāt mājokļa nodokli; to «atdotu» nākamie īpašnieki

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Pensionāri, kuri nespēj samaksāt mājokļa nodokli par savu īpašumu, no tā būtu jāatbrīvo, taču "uzkrāto parādu" vajadzētu maksāt tiem, kas īpašumu pārņem pēc gados vecākā cilvēka nāves, intervijā LTV raidījumam "Viens pret vienu" otrdienas, 25.aprīļa, vakarā piedāvāja ekonomists Vjačeslavs Dombrovskis.

Uzkrātā nodokļa maksājums būtu jāmaksā arī tad, ja īpašums pāriet mantojumā, atzina domnīcas "Certus" vadītājs, kurš agrāk bijis gan ekonomikas ministrs, gan izglītības un zinātnes ministrs.

“Pilnīgi pieļaujams, ka cilvēks savā dzīvē nemaksā [nodokli],” pauda Dombrovskis.

Lai novērstu situāciju, ka cilvēki zaudē savas mājas, jo nespēj nomaksāt nekustamā īpašuma nodokli par savu īpašumu, kurā tie dzīvojuši un kuru tie uzturējuši visu mūžu, viņš ieteica pārskatīt kadastrālo vērtību īpašumiem, kuros dzīvo ļaudis ar ļoti augstiem ienākumiem.

Dombrovskis uzsvēra, ka ir precīzi noteikta kadastrālā vērtība tiem īpašumiem, kuros dzīvo vidējais slānis.

Taču to īpašumu vērtība, kur dzīvo cilvēki ar ļoti augstiem ienākumiem, atpaliek no īpašumu tirgus vērtības par aptuveni divām trešdaļām. Līdz ar to ir iespējams no nekustamā īpašuma nodokļa iegūt lielākus ieņēmumus, viņš skaidroja.

Jau ziņots, ka vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (Nacionālā apvienība) piedāvāja atbrīvot no NĪN īpašumus ar kadastrālo vērtību līdz 100 000 eiro. Nodoklis tiktu veidots no trim komponentēm:

  • 50 centi par katru dzīvojamās telpas kvadrātmetru,
  • pieci centi par katru zemes kvadrātmetru,
  • 0,1% no īpašuma kadastra vērtības.

Pašlaik nodoklis zemei noteikts 1,5% apmērā no kadastrālas vērtības, savukārt dzīvojamām mājām tas ir 0,2% (ja vērtība nepārsniedz 56 915 eiro), 0,4% ( ja vērtība ir no 56 915 līdz 106 715 eiro) un 0,6% ( ja vērtība pārsniedz 106 715 eiro).

Valsts un pašvaldību pārstāvji vaino viens otru par to, kurš vainīgs pie straujā nekustamā īpašuma nodokļa pieauguma, kura dēļ daudzviet iedzīvotāji nespēj nodokli samaksāt.  Lielākais nekustamā īpašuma nodokļa kāpums skāris Rīgas un Pierīgas pašvaldības, bet to prakse nodokļa atlaides piemērošanā ir visai atšķirīga. 

Arī eksperti norāda, ka ar NĪN likmēm ir jābūt piesardzīgiem, jo neveiksmes gadījumā tas var izspiest no teritorijām to pamatiedzīvotājus.

Nemierā ar nepanesamo NĪN slogu ap 150 cilvēku pirmdienas, 27.marta, vakarā pulcējās protestā pie Saeimas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti