Rīta Panorāma

Intervija ar Dzintaru Rasnaču

Rīta Panorāma

Telefonintervija ar Tomu Pastoru

Intervija ar Pēteri Strautiņu

Ekonomists: Sankcijas pret Krieviju var mazināt Latvijas ekonomikas izaugsmi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Iespējamās ekonomiskās sankcijas pret Krieviju var mazināt Latvijas ekonomikas izaugsmi un līdz gada izskaņai Latvija var nepiedzīvot tik strauju kāpumu, kā bija cerēts vēl pirms neilga laika, intervijā LTV raidījumam „Rīta Panorāma” saka ekonomists Pēteris Strautiņš.

Viņš uzsver, ka pašreizējā apmērā sankcijas, kuras ir vērstas tikai pret konkrētām Krievijas un Krimas amatpersonām, nevar Latvijas ekonomiku ietekmēt negatīvi.

Tomēr pastāv varbūtība, ka nākotnē sankcijas eskalēsies. Krima Ukrainas klēpī neatgriezīsies un Rietumi to arī neakceptēs, jo tas būtu pārāk nopietns precedents,” saka Strautiņš.

Paredzams, ka arī Krievijas valūtas vērtība  un Krievijas iedzīvotāju pirktspēja stingrāku sankciju gadījumā saruks. Tad viņi varēs pirkt mazāk Latvijas preču. Tiesa, ja Latvijas uzņēmējiem izdosies atrast citus eksporta tirgus, tad Latvijas ekonomika no problēmām Krievijā cietīs mazāk.

Strautiņš atzina, ka gada sākumā bija lielāka cerība par to, ka šis gads ekonomiski varētu būt labāks nekā iepriekšējais. To sekmēja ekonomiskās situācijas uzlabošanās Eiropā, ASV un arī Latvijā. Šobrīd šī pārliecība ir sarukusi.

Latvija un Lietuva ir [ES] valstis, kuras [sankciju] ietekme varētu skart visvairāk,” teica Strautiņš. Viņš norādīja, ka ir nozares, kuras nebūs iespējams pārorientēt, piemēram, tranzīta pakalpojumus. Piena un zivju produktu eksportētāji jau tagad sūdzas, ka rubļa vērtības krituma dēļ ir spiesti mazināt ražošanas apjomus.

Tomēr iespējamās sankcijas varētu nopietni kaitēt arī Krievijai. Piemēram, naftas produktus var nopirkt daudzās pasaules valstīs un tos ir iespējams pārvadāt. Savukārt attiecībā uz otru Krievijas eksporta izejvielu – gāzi - Strautiņš pauda, ka Eiropas valstis šīs krīzes iespaidā vairāk uzmanības pievērsīs sašķidrinātās gāzes termināļa būvniecībai.

„Eiropas valstis būvēs sašķidrinātās gāzes termināļus. Domāju, ka arī ASV piedalīsies (..) Pat, ja nebūs nekādu [ekonomisku] sankciju, „Gazprom” zaudēs daļu no Eiropas tirgus,” attiecībā uz nākotni uzsvēra Strautiņš. Samazinoties naftas cenai un samazinoties gāzes eksportam uz Eiropu, „Krievija būs nabadzīgāka valsts, nekā tā varētu būt bez šī ārpolitikas izgājiena, ja tā to varētu saukt,” piebilda ekonomists.

Vēstīts, ka pirmdien ES ieviesa sankcijas pret 21 Krievijas un Krimas amatpersonu. Netiek izslēgts, ka konfliktam kļūstot dziļākam, ES varētu ieviest pret Krieviju ekonomiskās sankcijas.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti