Dienas ziņas

Platību maksājumus saņem arī Liepājas pašvaldība

Dienas ziņas

Sāk akciju "Bērnam droši"

Vētī, kādas būs nākotnes pašvaldības

Ekonomists: Nemainot novadu karti, daudzās vietvarās būs grūti atrast strādājošos

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Latvijas pašvaldību atšķirības arvien palielinās, un nelielās pašvaldības kļūst arvien mazākas. Trešdien, 28. augustā, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) rīkotajā diskusijā par nākotnes pašvaldībām Latvijas Bankas ekonomists Uldis Rutkaste norādīja – saglabājoties pašreizējam teritoriālajam iedalījumam, pēc vairākiem gadu desmitiem daudzās vietvarās kļūs kritiski grūti atrast strādājošos.

Ja novadu karte netiks mainīta, jau pēc 20 gadiem gandrīz pusē Latvijas pašvaldību iedzīvotāju skaits nepārsniegs 4000. Tā prognozē Latvijas Banka. Arvien vairāk iedzīvotāju, īpaši ģimenes ar bērniem, izvēlēsies dzīvot lielākos novados, tādējādi radot arvien būtiskāku slogu.

"Bet darba roku skaits samazināsies, kas nozīmē, ka pašvaldību ieņēmumi samazināsies," brīdināja Latvijas Bankas Monetārās politikas pārvaldes vadītājs Uldis Rutkaste.

Latvijas Bankas ekonomisti secinājuši, ka mazos novados kopumā izdevumi uz vienu iedzīvotāju mēdz būt augstāki nekā lielās pašvaldībās, un, palielinot novadu, varētu ietaupīt pat līdz 100 miljoniem eiro.

KONTEKSTS:

Administratīvi teritoriālā reforma ir viena no Krišjāņa Kariņa ("Jaunā Vienotība") vadītās valdības prioritātēm. Saeima martā akceptēja reformas turpināšanu. Reformā pašvaldību skaitu plāno samazināt no 119 līdz 36, kuru funkcijas gan netiks mainītas. Pašvaldības veidos ap lielākām pilsētām un attīstības centriem, bet bez lauku teritorijām būs tikai Rīga un Jūrmala.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti