Ekonomists: Naftas cenu ietekmē degviela būs lētāka, Latvija ietaupīs 200 miljonus eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Nākamgad naftas cenas varētu turpināt samazināties, nokrītot vēl par aptuveni 20%, ko sajutīs gan patērētāji, jo arī degviela un enerģija būs lētāka, gan kopumā ļaus samazināt Latvijas enerģijas importa rēķinu par aptuveni 200 miljoniem eiro gadā, Latvijas Radio raidījumam „Pēcpusdiena” prognozēja „DnB bankas” ekonomists Pēteris Strautiņš. 

Latvijas Degvielas tirgotāju asociācijas valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Stirāns raidījumam „Pēcpusdiena” stāstīja, ka oktobri piedzīvots straujš naftas cenu kritums un, pateicoties tam, mazumtirdzniecībā naftas produktu cenas nokrita līdz 2011.gada līmenim, kad sāka celties energoresursu cenas un „sen tik lēti nav bijis”.

Viņš stāstīja, ka naftas cenu kāpumu 2012. un 2013.gada veicināja situācija Austrumos, un, uztraucoties par iespējamo naftas piegādes pārtraukšanu, biržas spēlētāji nodrošinājās, palielinot „riska nodevu”.

Savukārt Strautiņš pauda, ka naftas cenu kritumu ietekmēja nevis mazāks „riska uzcenojums”, bet gan straujāka slānekļa naftas ieguves attīstība. Slānekļa naftas ieguves apjomi pieauga daudz straujāk, nekā daudzi analītiķi gaidīja, un sagaidāms, ka tie turpinās pieaugt, tā veicinot naftas cenu kritumu.

Strautiņš pieļāva, ka nākamgad naftas cena varētu samazināties par 20%, un arī patērētāji ieraudzīs degvielas cenu kritumu, kas, iespējams, nebūs precīzi tikpat liels, tomēr atspoguļos naftas cenas izmaiņas.  

Latvijai lētāki naftas produkti un gāze ir izdevīgi, tas kopumā ļaus samazināt enerģijas importa rēķinu par 200 miljoniem eiro.  Arī mājsaimniecības tas ietekmēs pozitīvi, jo, lai gan elektrības cena nākamgad pieaugs, enerģijas cenu krituma ietekme varētu būt daudz būtiskāka.  

Jau ziņots, ka naftas cenas pasaules tirgū piedzīvo kritumu saistībā ar bažām par pārmērīgām enerģijas piegādēm un naftas eksportētājvalstu organizācijas OPEC mājieniem nesamazināt naftas ieguvi. Šajā situācijā strauji turpina kristies arī Krievijas rubļa vērtība. Tas tiek skaidrots ar milzīgo Krievijas ekonomikas atkarību no naftas un gāzes cenām. Finanšu analītiķi jau prognozē Krievijas ekonomikas drīzu nonākšanu recesijā.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti