Ekonomists: Mājsaimniecības vairs nebūs pasargātas no elektrības cenu svārstībām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Nākotnē elektroenerģijas tarifu mājsaimniecībām ietekmēs „Sadales tīkla” tarifi un atjaunojamo energoresursu komponente, un iedzīvotāji nebūs pasargāti no izmaiņām ar vienu stabilu cenu, Latvijas Radio raidījumam „Pēcpusdiena”  atzina „SEB Bankas” ekonomists Dainis Gašpuitis.

Viņš norādīja, ka līdz šim mājsaimniecības nemaksāja pilnu elektrības cenu. Pēc elektroenerģijas tirgus liberalizācijas aprīlī „Latvenergo” klientiem, kas patērē vairāk nekā 200 kilovatstundas mēnesī, rēķini pieaugs par aptuveni pieciem eiro, bet tiem, kas patērē aptuveni 300 kilovatstundu mēnesī, rēķini pieaugs par aptuveni astoņiem eiro, izmaiņas skaidroja ekonomists.  

Viņš arī norādīja, ka nākotnē elektrības cenu ietekmēs arī obligātā iepirkuma komponente jeb noteiktais maksājums par atjaunojamās elektroenerģijas iepirkumu, kā arī „Sadales tīkla” tarifi, līdz ar to  iedzīvotāji nebūs pasargāti no cenu svārstībām ar vienu noteikto tarifu.

Taču ražotājiem izmaiņas nevar kļūt par iemeslu cenu celšanai, jo rūpnieciskie patērētāji elektroenerģiju jau iepērk brīvajā tirgū.  

Jau ziņots, ka pēc pilnīgas elektroenerģijas tirgus atvēršanas no 1.aprīļa Latvijas mājsaimniecībām elektroenerģijas izmaksas vidēji pieaugs par 7-12%. Elektroenerģijas tirgus pilnīga liberalizācija, tajā iekļaujot arī mājsaimniecības, ir paredzēta no aprīļa. Mājsaimniecību segments Latvijā veido 25% no kopējā valsts elektroenerģijas patēriņa.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti