Ekonomists: Latvijā jādomā par nekustamā īpašuma nodokļa celšanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Vienlaikus ar darbaspēka nodokļu samazināšanu Latvijā jādomā par nekustamā īpašuma nodokļa celšanu, intervijā Latvijas Radio sacīja "Swedbank" galvenais ekonomists Mārtiņš Kazāks.

Viena no lietām, ko Latvijā noteikti var palielināt, ir nekustamā īpašuma nodoklis, pārliecināts Kazāks. "Godīgam nodokļa maksātājam ir absolūti vienalga, vai viņam tos nodokļus paņem no algas vai nekustamā īpašuma. Nekustamais īpašums ir labs divu iemeslu dēļ. Pirmkārt, algu var noslēpt, nekustamo īpašumu noslēpt nevar, līdz ar to ar nekustamā īpašuma nodokli mēs trāpām arī pa ēnu ekonomiku."

Otra lieta ir saistīta ar bieži pieminēto ienākumu nevienlīdzību - nodokļu slogs lielākiem ienākumiem ir mazāks nekā maziem ienākumiem. „Tiešām, daudziem iedzīvotājiem, kas ir ļoti turīgi, ienākumi no algas ir ļoti nelieli, līdz ar to nodokļu slogs ir neliels, jo ir citi ienākumi, piemēram, dividendes (10% nodoklis), kapitāla pieauguma nodoklis (15%),” skaidro ekonomists.

Taujāts, kāpēc nodokļu slogs no darbaspēka netiek pārlikts uz nekustamo īpašumu, Kazāks norāda – tas saistīts ar vēlēšanām un to, kam pieder nekustamie īpašumi. „Ja jums pieder daudz nekustamo īpašumu un nodokļu slogs iet uz augšu, tas, protams, nozīmē – jūs zaudēsiet vairāk nekā iegūsiet no darbaspēka nodokļa samazinājuma.”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti