Rīta intervija

Intervija ar Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas pētnieci Ievu Bērziņu

Rīta intervija

Intervija ar LPS padomnieci izglītības jautājumos Ināru Dunduri

Rutkaste: Latvijai īstermiņā Lielbritānijas izstāšanās būtiskus zaudējumus nenesīs

Ekonomists: Īstermiņā «Brexit» būtiskus zaudējumus Latvijai nenesīs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Lai gan Lielbritānijas izstāšanās no Eiropas Savienības (ES) jeb "Brexit" nelabvēlīgi ietekmēs ekonomikas attīstību, Latvijai īstermiņā būtiskus zaudējumus tas nenesīs – intervijā Latvijas Radio atzina Latvijas Bankas ekonomists Uldis Rutkaste.

Izstāšanās periodā, kas varētu ilgt divus gadus, būs nenoteiktība par Apvienotās Karalistes nākotni un būs arī neskaidrība pasaules ekonomikā, atzina ekonomists. Tomēr tiešā veidā Latviju īstermiņā tas būtiski neietekmēs.

Latvijas eksports uz Lielbritābiju ir mazāks nekā uz Krieviju, līdz ar to arī ietekme uz mūsu ekonomiku būs mazāka nekā no attiecību pasliktināšanās ar Krieviju.

Tātad īsermiņā nav paredzēta būtiska ietekme, un tā būs mazāka par vienu procentu no iekšzemes kopprodukta. Savukārt būtiskāka ietekme būs tad, ja Lielbritānija pilnībā atšķelsies no Eiropas Savienības un nesadarbosies.

Arī premjers Māris Kučinsksi (Zaļo un zemnieku savienība) LTV raidījumā “Rīta Panorāma” norādīja, ka saistībā ar ES fondu līdzekļiem Latvija varētu izjust ietekmi tādā gadījumā, ja Lielbritānija izvēlēsies konfrontāciju ar Eiropas Savienību. Taču, viņaprāt, Lielbritānija šādu ceļu neies, bet meklēs saprātīgu risinājumu.

Jau ziņots, ka Lielbritānijas pilsoņu vairākums ceturtdien, 23.jūnijā, notikušajā vēsturiskajā referendumā izšķīrās par  Apvienotās Karalistes izstāšanos no ES. Izstāšanos "Brexit" atbalstīja 51,9%, pret bija 48,1% balstiesīgo iedzīvotāju.

Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kamerons pēc referenduma, kurā vairākums balsstiesīgo valsts iedzīvotāju nobalsoja par valsts iziešanu no ES, piektdien, 24.jūnijā, paziņoja, ka atkāpsies no premjera amata.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti