Pēcpusdiena

Otrais migrantu izraidīšanas vilnis no Grieķijas salām atpakaļ uz Turciju

Pēcpusdiena

Gan bezbiļetnieku, gan kontrolieru agresija sabiedriskajā transportā

Iniciatīva par NĪN atcelšanu vienīgajam mājoklim guvusi cilvēku atbalstu

Ekonomists: Iecere atbrīvot vienīgo mājokli no nodokļa var novest pie tā, ka neviens neko nemaksās

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Sabiedrības iniciatīva atbrīvot no nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) vienīgo mājokli, kas savākusi 10 000 parakstus un var nonākt izvērtēšanai Saeimā, finālā var novest pie tā, ka par mājokli neviens nemaksās un budžets un arī sabiedrība kopumā būs zaudētāji, Latvijas Radio raidījumā “Pēcpusdiena” pauda ekonomists Mārtiņš Kazāks.

Šobrīd portālā manabalss.lv savākts jau vairāk nekā 10 000 balsu iniciatīvai par nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) atcelšanu vienīgajam mājoklim – dzīvesvietai.

Iniciatīvas autore Liāna Hiršsone Latvijas Radio raidījumā “Pēcpusdiena” skaidroja, ka iniciatīva paredz atbrīvot no nodokļa vienīgo māju, dzīvokli vai zemi, kur cilvēks dzīvo un ir deklarēts. Hiršsone stāstīja, ka lielā daļā Eiropas valstu nodoklis vienīgajam īpašumam ir  0% vai arī ļoti zems.  

Hiršsone uzskata, ka iniciatīva palīdzēs iedzīvotājiem un pasargās viņus no nesamērīga sloga.  Viņa sajuta atbalstu iniciatīvai no opozīcijā esošās partijas “No sirds Latvijai” un arī interesi par iniciatīvu no koalīcijas partijas “Vienotība”, bet citas partijas nav paudušas savu attieksmi.  

Savukārt ekonomists Mārtiņš Kazāks atgādināja, ka Latvijā iekasē salīdzinoši maz nodokļu, bet vajadzības dažādām nozarēm ir lielas, un, ja iedzīvotāji vēlas, lai valsts atvēlētu vairāk naudas dažādiem pakalpojumiem, tas nozīmē nepieciešamību ne tikai efektīvāk tērēt naudu, bet arī iekasēt vairāk nodokļu.  

Kazāks skaidroja, ka no nekustamā īpašuma nodokļa nevar izvairīties un tas dod konkrētus ieņēmumus, bet, piemēram no ienākuma nodokļa Latvijā bieži vien izvairās. Ja vienīgo mājokli atbrīvos no nodokļiem, tad, piemēram, vienas ģimenes locekļi varēs reģistrēt īpašumus un deklarēties tajos, un finālā neviens neko nemaksās.

Kazāks atzina, ka, piemēram, Zviedrijā ir ļoti zems mājokļu nodoklis, taču tur ir augsts ienākumu nodoklis un cilvēki šo nodokli arī maksā, nevis no tā izvairās.     

Viņaprāt, Latvijā vajadzētu drīzāk pierādīt cilvēkiem, ka nodokļus tērē efektīvi un ir vērts tos maksāt, un ir jāiekasē nodokļi tur, kur nevar izvairīties, iespējams, domājot par citu nodokļu likmju samazināšanu.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti