Krustpunktā

Aktuāli: Notiekošais kaimiņvalstī Baltkrievijā

Krustpunktā

KNAB vadītājs Jēkabs Straume

Ekonomikas zinātņu doktors Edgars Voļskis

Ekonomists: Baltkrievija neiztiks bez ārējās finansiālās palīdzības

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Baltkrievijas ekonomika kļūs konkurēt nespējīga, ja tuvākajā laikā netiks pieņemti nopietni lēmumi, kā pēc būtības risināt samilzušās ekonomikas problēmas, intervijā Latvijas Radio sacīja ekonomikas zinātņu doktors Edgars Voļskis, kurš lielu daļu dzīves ir pavadījis, strādājot Baltkrievijā.

Viņš uzsvēra, ka ar iekšējiem resursiem Baltkrievija nespēs atrisināt ekonomiskās problēmas. "Tur būs jāmeklē ārējā finansiāli ekonomiskā palīdzība," atzina Voļskis.

Ekonomists aprēķinājis, ka būtu nepieciešami 15 miljardi dolāru, lai nākamo piecu līdz desmit gadu laikā Baltkrievija spētu problēmas atrisināt.

"Krustpunktā" podkāstā:

Jauna epizode katru darba dienu, garums - 52 min.

"Visas reformas, izmaiņas maksā naudu. Par brīvu nevienas reformas nenotiek. Līdz ar to, ja Rietumu sabiedrība vai arī Krievija ir gatava turpmāk atbalstīt pārmaiņas valstī, tad Rietumiem un Austrumiem jābūt gataviem atbalstīt valsti ar finansiāliem atbalsta mehānismiem," uzsvēra Voļskis, norādot, ka runā par ekonomiku, nevis politiskām pārmaiņām. 

Taču tam nepieciešama spējīga komanda, kas var pieņemt lēmumus, norādīja Voļskis.

"Smagākais, ar ko es sastapos Baltkrievijā, ka ļoti smagi, grūti tika pieņemti lēmumi.

Tas tāpēc, ka ir šī saucamā varas vertikāle, kā lēmumi tiek pieņemti. Pa vidu, protams, ir  drošības un aizsardzības dienesti, ar kuriem vienmēr konsultējas un strādā. Līdz ar to ir jāmaina valsts pārvalde, kādam ir jāpieņem lēmumi. Ja valstī tiek pieņemti attiecīgie lēmumi, tad ticu, ka ar šiem izglītotajiem, inteliģentajiem, darbspējīgajiem, disciplinētajiem cilvēkiem šos jautājumus var atrisināt," sacīja ekonomists. 

KONTEKSTS:

Baltkrievijā iedzīvotāji protestē pret šomēnes notikušo prezidenta vēlēšanu rezultātiem. Saskaņā ar Baltkrievijas Centrālās vēlēšanu komisijas sniegto informāciju, ilggadējais prezidents Aleksandrs Lukašenko ieguvis 80,1% balsu, bet opozīcijas kandidāte Svetlana Tihanovska - 10,1%.

Protestu kustībā pret iespējamo prezidenta vēlēšanu rezultātu viltošanu iesaistījušies lielāko Baltkrievijas uzņēmumu strādnieki.

Eiropas Savienības (ES) Ārlietu padomes ārkārtas sēdē 14. augustā Eiropas valstu ārlietu ministri vienojās par sankcijām Baltkrievijas amatpersonām saistībā ar notikušajām prezidenta vēlēšanām, kuras ES neatzīst par godīgām, un tiem sekojošo protestu apspiešanu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti