Dienas ziņas

Ilgais kailsals rada bažas lauksaimniekiem

Dienas ziņas

Ugunsnelaime izposta saimniecības fermu

Uzņēmumu pārdos pret garantiju par darba atsākšanu

Ekonomisti par «Metalurgu»: Cerības pārdot ir, svarīgi – rietumu vai austrumu pircējam

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Cerības pārdot finanšu grūtībās nonākušo Latvijas metalurģijas flagmani „Liepājas metalurgu” ir, bet ir jautājums, cik daudz valsts un citi kreditori zaudēs. Turklāt uzņēmuma nākotnei ir svarīgi, vai pircējs būs no Rietumiem, vai no Austrumiem, Latvijas Radio raidījumam „Pēcpusdiena”  atzina ekonomisti.

„DnB” bankas ekonomists Pēteris Strautiņš pieļāva, ka uzņēmumu iespējams pārdot, kā to cer „Metalurga” administrators, „neskaidrības tikai par to, cik naudas zaudēs kreditori”.

„Ir puslīdz skaidrs, ka valsts nezaudēs visu, ko samaksāja „Metalurga” vietā itāļu bankai, [sedzot valsts galvoto kredītu gandrīz 60 miljonu latu apmērā], bet svarīgākais, lai „Metalurgs" sāk strādāt,” pauda Strautiņš.

Viņš uzsvēra - jo ilgāk ievelkas uzņēmuma dīkstāve, jo būs grūtāk sameklēt darbiniekus.  Veiksmīgs uzņēmuma pārdošanas scenārijs būs tad, ja „Metalurgs” atsāks darbu, norādīja Strautiņš. Administrators cer, ka uzņēmums darbu varētu atsākt jau vasarā.

Strautiņš gan uzsvēra, ka pēc darba atsākšanas uzņēmumā nebūs tikpat daudz darbinieku, kā līdz šim, jo ražošanas procesu organizēs savādāk, iespējams, ne ar visām ražošanas fāzēm. Strautiņš arī atgādināja, ka „Metalurgā” bijis daudz darbinieku, kas nenodarbojās tieši ar ražošanu, jo uzņēmums bija konservatīvs.

Savukārt ekonomiste Raita Karnīte bija kritiskāka. Ņemot vērā, kādā nozarē darbojas uzņēmums,  būs svarīgi, vai pircējs būs no Austrumiem vai no Rietumiem. Austrumu pircējiem ekonomiskā motivācija ir  iegūt uzņēmumu, un ir svarīga tā atrašanas vieta – Eiropas Savienības dalībvalstī, bet rietumu pircējiem vienīgais pozitīvais motivācijas punkts ir jaunās tehnoloģijas, kuras nesen uzstādītas rūpnīcā, skaidroja Karnīte. Rietumu pircējiem interese par metalurģijas uzņēmumu kā tādu nebūtu liela, jo rietumu metalurģijas nozares mērogā „Liepājas metalurgs” ir „mikrouzņēmums”. Bet Liepājai tas nozīmētu liela uzņēmuma zudumu, pauda Karnīte. 

Viņa gan uzsvēra, ka pārdevēja interesēs būtu skatīties pēc pircēja, kas šo uzņēmumu padarītu par darbspējīgu, nevis tādu, no kura eksportē iekārtas un slēdz.

Jau ziņots, ka "Liepājas metalurga" maksātnespējas administrators Haralds Velmers plāno pārdot uzņēmumu starptautiskajā piedāvājumā par 116 miljoniem eiro. Pašlaik vēl nav pieteikušies pilnīgi visi uzņēmuma kreditori. Nodrošinātie kreditori šobrīd ir par 114,8 miljoni eiro, nenodrošinātie – 71,65 miljoni eiro. Savukārt darbinieku pieprasījums ir 1,7 miljoni eiro.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti