Ekonomisti: Krievijas agresija paātrina jau gaidītas pārmaiņas Latvijas ekonomikā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Krievijas agresija Ukrainā paātrina jau iepriekš sagaidāmas pārmaiņas Latvijas ekonomikā, kas izpaužas, piemēram, tranzīta pārvadājumos, ceturtdien Latvijas Radio diskusijā „Krustpunktā” atzīst ekonomisti.

„Swedbank” galvenais ekonomists Mārtiņš Kazāks uzsver, ka Krievija jau kādu laiku būvē savas ostas un tranzīts no Krievijas caur Latviju jebkurā gadījumā samazinātos. Tāpēc, ja ekonomisko sankciju bargākajā versijā samazināsies tranzīts caur Latviju, tas paātrinās jau paredzamus notikumus, proti, tranzīta samazinājumu. Arī investīciju baņķieris Ģirts Rungainis mudina, viņa vārdiem, „aizmirst” par „primitīvo tranzītu”, kas izpaužas kā „pārkraušana no spaiņa - spainī, no čupas - čupā”.

Savukārt Banku augstskolas pasniedzējs Jānis Grasis un Rungainis akcentē, ka vairāk ir jāsekmē tādu Rietumu investoru ienākšana Latvijā, kuri būtu ar mieru aizsargāt savas investīcijas Latvijā. Tas mazinātu varbūtību, ka Krievija varētu izvērst kādu agresiju pret Baltiju un Latviju. Pagaidām, kā norādīja Grasis, tuvums Krievijai Latviju padara Rietumiem par pelēko zonu, pret kuru investori kādā brīdī varētu kļūt vēsāki.

Tomēr ekonomisti bija vienisprātis, ka sankciju apmērs nākotnē ir atkarīgs no Krievijas tālākās politikas. Proti, ja Krievija aprobežosies ar Krimas iegūšanu, tad tālāk sankcijas netiks izvērstas. Savukārt, ja Krievija dosies tālāk – iebruks Ukrainā – tad varētu sekot ļoti bargas sankcijas.

Tāpat ekonomisti bija vienās domās, ja Krievija savu agresiju pret Ukrainu vairs neizvērsīs, tad Latvijas ekonomika šogad noteikti nebūs recesijā. Tiesa, izaugsme vairs nebūs tik strauja. Visticamāk, otrā ceturkšņa rādītāji būs slikti. „Izaugsme būs, taču ne tik strauja,” secināja Latvijas Bankas analītiķis Andris Strazds.

Vienlaikus ekonomisti mudināja Latviju atbalstīt šķeldas ražošanu, kas sekmētu neatkarību no Krievijas resursiem, savu mediju izveidi vai pastiprināšanu, lai tie varētu cīnīties ar Krievijas propagandu, un vairāk līdzekļus ieguldīt aizsardzībā.

Šīs lietas vēl jo vairāk ir nepieciešams darīt tāpēc, ka pašā Krievijā ekonomika ir vāja un nav uz attīstības ceļa. Ekonomisti norāda, ka tādos brīžos Krievija sāks meklēt ārējo ienaidnieku, kuru varēs vainot savās neveiksmēs.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti