Ekonomisti: Augstā inflācija šogad saglabāsies, bremzējot globālo izaugsmi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Sagaidāms, ka 2022. gadā saglabāsies augsts inflācijas līmenis, tādējādi bremzējot globālo izaugsmi. Par to liecina vairāk nekā 500 ekonomistu aptauja, ko veikusi ziņu aģentūra “Reuters”.

Aģentūra norāda, ka šāds ekonomistu viedoklis ir atšķirīgs no trīs mēnešus iepriekš paustajām domām, ka inflācijas pieaugums, ko daļēji izraisīja ar pandēmiju saistītie piegādes traucējumi, būs pārejošs.

Gandrīz 40% aģentūras veiktās aptaujas respondentu inflāciju izcēla kā lielāko risku pasaules ekonomikai šogad. Tikmēr gandrīz 35% kā lielāko risku saredz Covid-19 pandēmijas turpināšanos, bet 22% uztraucas par centrālo banku pārāk strauju iejaukšanos un procentu likmju celšanu.

Jaunākajā aģentūras “Reuters” aptaujā, kurā piedalījās vairāk nekā 500 ekonomistu, secināts – lai gan joprojām sagaidāms, ka 2023. gadā cenu spiediens mazināsies, inflācijas prognozes ir drūmākas nekā pirms trim mēnešiem.

Tāpat ekonomisti pazeminājauši globālās izaugsmes prognozes. Paredzams, ka pēc 5,8% pieauguma pagājušajā gadā pasaules ekonomikas izaugsme palēnināsies līdz 4,3% 2022. gadā, salīdzinot ar 4,5% pieaugumu, kas tika prognozēts oktobrī. Tāpat tiek prognozēts, ka 18 no 24 lielākajām centrālajām bankām šogad vismaz vienu reizi paaugstinās procentu likmes. Pērn oktobrī šāda prognoze tika izteikta par 11 bankām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti