Ekonomiste: Otrais pusgads būs ar ļoti piezemētu izaugsmi Latvijas ekonomikā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Otrais pusgads būs ar ļoti piezemētu izaugsmi Latvijas ekonomikā, intervijā Latvijas Radio sacīja Latvijas Bankas ekonomiste Daina Paula.

Intervija ar Latvijas Bankas ekonomisti Dainu Paulu
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Viņa pastāstīja, ka Latvijā, salīdzinot otro un pirmo ceturksni, bijusi negatīva izaugsme un šāda tendence nav izslēgta arī nākotnē. 

"Eurostat" ātrais novērtējums liecina, ka Latvijā otrajā ceturksnī bijis lēnāks iekšzemes kopprodukta (IKP) kāpums nekā Eiropas Savienībā (ES) vidēji. Pēc sezonāli izlīdzinātajiem datiem, Latvijas IKP otrajā ceturksnī salīdzinājumā ar attiecīgo laika periodu pērn palielinājies par 2,5%. Par to vēstīja arī Latvijas Centrālā statistikas pārvalde. Tomēr, salīdzinot otro un pirmo ceturksni, Latvijai IKP pieaugums bija -1,4%. Vēl lielāks kritums ir tikai Polijai (-2,3%).

Paula stāstīja, ka otrajā ceturksnī varētu būt redzams – valstis, kurām ir ciešas saites ar Krieviju, cieš vairāk. Lai gan Krievijas loma Latvijas eksportā kopš Krimas aneksijas ir būtiski mazinājusies, tas tik un tā atstāj iespaidu uz Latvijas ekonomiku. Un arī turpmāk būs novērojamas sekas, ko izraisījušas sankcijas pret Krieviju tās īstenotā kara Ukrainā dēļ.

Vēl ekonomiste norādīja, ka otrajā ceturksnī bijis būtisks izmaksu pieaugums. Tas liek gan patērētājiem, gan uzņēmumiem piebremzēt ar plānu īstenošanu.

Paula paredz, ka arī turpmāk Latvijas ekonomikas attīstība būs ļoti piezemēta.

Atbildot uz jautājumu par to, vai centrālās bankas darījušas pietiekami daudz, lai bremzētu inflāciju, kas Latvijā pārsniegusi 20%, Paula atbildēja izvairīgi. Viņa stāstīja, ka Eiropas Centrālā banka uzmanīgi seko tautsaimniecības attīstībai un reaģēšana uz katriem jauniem datiem nav nepieciešama. Tāpat esot iezīmētas aplēses nākamajiem lēmumiem – notiek virzība uz to, ka, visticamāk, sagaidāms procentlikmju kāpums.

KONTEKSTS:

Latvijas IKP šā gada pirmajā ceturksnī, salīdzinot ar 2021. gada 1. ceturksni, pieauga par 6,7%. Faktiskajās cenās IKP 1. ceturksnī bija 8,1 miljards eiro. Salīdzinot ar iepriekšējo ceturksni, pēc sezonāli un kalendāri koriģētajiem datiem salīdzināmajās cenās IKP palielinājās par 3,6%.

Latvijas ekonomikas izaugsme pirmajā ceturksnī bija straujāka, nekā gaidīts, tāpēc Latvijas Banka pārskatīja valsts ekonomikas izaugsmes prognozi šim gadam. Ja martā centrālās bankas eksperti lēsa, ka Latvijas ekonomika šajā gadā augs par 1,8%, tad saskaņā ar jaunāko prognozi IKP izaugsme gaidāma 2,9% apmērā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti