Labrīt

Atkritumi kā resurss – LU zinātnieki radījuši inovatīvu metodi to apsaimniekošanai

Labrīt

Mūzikas un mākslas skolās plānotas izmaiņas. Ieceri vērtē Latgales skolās

Ekonomiste: Koronavīrusam nevajadzētu paralizēt ekonomikas attīstību

Ekonomiste: Koronavīrusa dēļ ekonomiskajai aktivitātei nav jāapstājas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Koronavīrusa dēļ ekonomiskajai aktivitātei nav jāapstājas, uzskata "Swedbank" galvenā ekonomiste Līva Zorgenfreija.

Runājot par "Covid-19" ierobežošanas pasākumiem Eiropā, Zorgenfreija sacīja, ka, jāskatās, kāda cena ir ekonomiku paralizējošiem pasākumiem. Ja vīrusa bīstamība salīdzināma ar gripu, tad jāskatās, vai ir vērts tik milzīgus un ekonomiku paralizējošus pasākumus ieviest, uzskata Zorgenfreija.

Viņasprāt, cilvēku bailes nav racionālas.

Zorgenfreija stāstīja, ka "Covid-19" ierobežošanas pasākumu dēļ ir nokrities vidējais tirdzniecības kuģu ātrums, kas ir viens no rādītājiem, pēc kura mēra globālo ekonomiku.

Koronavīruss ietekmē gan aviosatiksmi un pārvadājumus, tūrismu, ražošanu, kā arī ražotāju galaproduktu tirgotājus. Ekonomiste stāstīja, ka Ķīnā pamazām atsākas ražošana, bet jautājums ir par to, kā Eiropā tiks galā ar vīrusu. Zorgenfreija pieļāva, ka Eiropā vajadzētu vairāk pievērsties cilvēku ārstēšanai un izglītošanai, nevis radikāliem pasākumiem, kas saistīti ar ekonomiskās aktivitātes ierobežošanu.

KONTEKSTS:

Jaunais koronavīruss "Covid-19" sāka izplatīties 2019. gadā Ķīnas centrālās daļas pilsētā Uhaņā, kurā dzīvo 11 miljoni cilvēku. Lai nepieļautu vīrusa izplatību, Ķīna paziņojusi par valsts mēroga ierobežojumiem. Pasaules Veselības organizācija (PVO) saistībā ar Ķīnas koronavīrusu izsludinājusi augstāko starptautisko ārkārtas stāvokli veselības aizsardzības jomā.  

Vīruss izplatījies arī ārpus Ķīnas, tostarp vairākās Eiropas valstīs - Francijā, Itālijā, Austrijā, Horvātijā, Šveicē un Grieķijā. Latvija, reaģējot uz situāciju Eiropā, lēma ieviest piesardzības pasākumus iebraucējiem no Itālijas ziemeļiem, Dienvidkorejas un Irānas. Vienlaikus infektologi brīdinājuši, ka "Covid-19" neizbēgami nonāks arī Latvijā, bet uzdevums ir pēc iespējas attālināt vīrusa nonākšanu mūsu valstī cerībā sagaidīt vakcīnu. 

Inficēšanās ar "Covid-19" konstatēts arī Igaunijā un Lietuvā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti