Ekonomikas ministrs par OIK atcelšanu: Viegla risinājuma nav

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Savā pirmajā Sadarbības sanāksmes sēdē koalīcijas partijas apsprieda neatliekamo darbu sarakstu. Svarīgākais šī brīža uzdevums ir uzsākt darbu pie valsts budžeta izstrādes. Taču ne mazāk aktuāls un sarežģīts jautājums ir jārisina jaunajam ekonomikas ministram. Partijas „KPV LV” biedrs Ralfs Nemiro ir apņēmies rast ceļu, kā atcelt obligātā iepirkuma komponenti (OIK), lai gan jau tagad atzīst, ka viegla ceļa nebūs.  

Ekonomikas ministrs par OIK atcelšanu: viegla risinājuma nav
00:00 / 03:06
Lejuplādēt

Pirmās ugunskristības, kas sagaida Krišjāņa Kariņa (“Jaunā Vienotība”) valdību, ir budžeta pieņemšana. Lai atvieglotu darbu politikas jaunpienācējiem, trešdien notiks īpašs seminārs, kurā stāstīs par valsts galvenā fiskālā dokumenta veidošanas principiem. Premjers lielas grūtības neparedz.

Obligātā iepirkuma komponente (OIK)

Obligātais iepirkums ir valsts atbalsta mehānisms elektroenerģijas ražotājiem koģenerācijas stacijās vai no atjaunojamiem energoresursiem.

Valsts iepērk elektroenerģiju obligātā iepirkuma ietvaros, maksājot garantēto maksu par elektrostacijās uzstādīto jaudu, sedz balansēšanas izmaksas, kā arī administratīvās izmaksas.

Savukārt šīs izmaksas sedz visi elektroenerģijas galalietotāji proporcionāli savam elektroenerģijas patēriņam kā OIK maksājumu.

OIK apmēru ietekmē dabasgāzes cena, elektroenerģijas cena biržā un elektroenerģijas patēriņš. No 2018.gada OIK sistēma mainīta – iepriekš elektrības patērētāju maksājums piesaistīts patērētajai enerģijai kā konkrēts tarifs par katru patērēto kilovatstundu. No šī gada OIK maksā gan kā fiksēto tarifu par katru patērēto kilovatstundu - un šis maksājums samazinājies -, gan kā “jaudas OIK par ampēriem”, kas ir fiksētais tarifs par pieslēguma jaudu. Jo pieslēguma jauda lielāka, jo lielāks fiksētais maksājums.  

Daudz grūtāks uzdevums varētu būt cita jaunās valdības apņemšanās – saskaņā ar Saeimas lēmumu elektroenerģijas obligātā iepirkuma komponente jāatceļ līdz šī gada 31. martam.

Jaunais ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro jau iepazinies ar auditu un oficiāliem ministrijas dokumentiem. Un secinājums pagaidām nav iepriecinošs.

„Zaļā enerģija tomēr kaut ko maksā. Eiropas Savienība ir noteikusi mums soda sankcijas, ja mēs šo zaļo enerģiju neatbalstām. Līdz ar to veidojas tāda situācija, vai nu mēs maksājam, vai maksājam,” pastāstīja Nemiro. “Ja mēs maksājam soda naudas, tad tās aiziet uz Eiropas Savienības kontu. Ja mēs veidojam kaut kādu atbalstu un zaļo enerģiju stimulējam, tad šī nauda paliek Latvijā.”

“Es negribu teikt, kāds būs lēmums, jo jūs saprotat, ka no 1995. gada šis atbalsts zaļajai enerģijai ir ieviests. Tas ir faktiski vairāk nekā 20 gadi. Mums ir divu mēnešu laikā tas jālikvidē,” norādīja ministrs.

Jautāts, vai tas nebija zināms pirms vēlēšanām, pirms valdības deklarācijas veidošanas,  Nemiro sacīja, ka “mēs vēl joprojām uzstājam uz OIK atcelšanu”.

“Jautājums ir par veidu, vai nu mēs vienkārši izslēdzam pogu, un vairāk neviens neko nesaņem. Vai tik radikāls risinājums ir labākais… Mēs runājam šeit par nodokļu maksātāju naudu, jo katra rīcība maksās,” skaidroja Nemiro.

Tikmēr vērienīgu novadu apvienošanas reformu gatavojas uzsākt vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce no „Attīstībai/Par!”. Februārī varētu tikt sagatavoti likumprojekti par reformas gaitu, un īstenot to varētu jau nākamā gada vasarā.  

 

 

 

KONTEKSTS:

13. Saeima 10. janvārī vienbalsīgi atbalstīja vairāku deputātu pieprasījumu par obligātā iepirkuma komponentes (OIK) atcelšanu un nolēma aicināt Ekonomikas ministriju (EM) steidzami izstrādāt normatīvos aktus, lai valsts atbalstu subsidētās elektroenerģijas ražotājiem atceltu jau no šā gada 31.marta. Par šo jomu atbildīgā EM iepriekš rosināja no OIK atteikties pēc trim gadiem – no 2022. gada.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti