Ekonomikas ministrs: «Lielākais zilonis istabā» - darbaspēka nodoklis

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Ekonomikas ministrs Vjačeslavs Dombrovskis (Reformu partija) pārliecināts, ka nākamajai valdībai būtu ievērojami jāsamazina darbaspēka nodokļi, pārceļot nodokļa slogu no darbaspēka uz patēriņu, jo pašreizējais 44% darbaspēka nodoklis ir „lielākais zilonis istabā”.

"Ja saskaitām kopā iedzīvotāju ienākuma nodokli un sociālo nodokli, sanāk viens milzīgs nodoklis 44% apmērā. Darbaspēka nodoklis pašlaik ir "lielākais zilonis istabā"," norādīja Dombrovskis laikraksta „Latvijas Avīze” Talsos rīkotajā publiskajā diskusijā “Nabadzības mazināšana ar nodokļiem un rēķiniem”, informēja ministra padomniece Anna Kononova.

"Domāju nebūs liels pārspīlējums teikt, ka lielākā daļa no mazā un vidējā biznesa šo nodokli nemaksā pilnā apmērā. Un lielākie cietēji no tā ir pensionāri un pašvaldības," atzīmēja ministrs.

Pensionāri cieš, jo iekasētais sociālais nodoklis tiek novirzīts pensiju izmaksai, bet pašvaldību budžetu lielāko daļu veido iedzīvotāju ienākuma nodokļa iemaksas, skaidroja ministrs.

Jūtams darbaspēka nodokļa samazinājums ļautu arī sākt domāt par progresīvā ienākumu nodokļa ieviešanu, kas nav saprātīgi pie esošā kopējā darbaspēka nodokļa apjoma, jo tas tikai palielinātu ēnu ekonomikas īpatsvaru, uzskata Dombrovskis.

Nākamajai valdībai ir ievērojami jāpārceļ nodokļu slogs no darbaspēka uz patēriņu un jāsāk strādāt pie progresīvā iedzīvotāju ienākuma nodokļa sistēmas ieviešanas, uzsvēra ministrs.

Atbildot uz talsenieku jautājumiem, Dombrovskis norādīja, ka, galvenais, kā šobrīd pietrūkst, ir partiju un amatpersonu spējas strādāt kopā.

"Mana pārliecība ir, ka jaunās partijas veido tie, kas neprot vai nevēlas strādāt kopā ar citiem, komandā. Bet galvenais, kas ir nepieciešams mūsu valstij - lai tiktu nodrošināta zināma pēctecība, lai iesāktie darbi tiktu pabeigti un lai politiķi spētu strādāt kopā," sacīja  Dombrovskis. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti