Pusdiena

Nīderlandes parlamenta vēlēšanās gaida balsotāju aktivitāti līdz 75%

Pusdiena

ES ieplānojusi sniegt plašu atbalstu Sīrijas atkopšanai pēc kara

Dzīvokļu deficīta nomāktajā Valmierā pašvaldība būvē īres namus

Ekonomikas ministrs cer uz aktīvāku īres namu būvniecību pašvaldībās

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Atbalsts īres dzīvokļu pieejamības nodrošināšanai, visticamāk, būs nepieciešams vairākām pašvaldībām, kas nespēj piesaistīt tām nepieciešamos speciālistus, atzīst par mājokļu politiku atbildīgās Ekonomikas ministrijas politiskā vadība. Nesen Valmieras pašvaldība sākusi celt divas daudzdzīvokļu dzīvojamās mājās.

Pašvaldības arvien biežāk sūrojas, ka tām ir grūtības ar jauno speciālistu un investīciju piesaistīšanu, jo ekonomiski aktīvākajās pilsētās trūkst brīvu mājokļu. Valmierā, kur, saskaņā ar pašvaldības aplēsēm, būtu nepieciešams vismaz tūkstotis dzīvokļu, sākta divu daudzdzīvokļu namu būvniecība – tajos kopumā būs 150 dzīvokļu.

Valmieras mērs Jānis Baiks  ("Valmierai un Vidzemei",  "Vienotības" sadarbības partija)  Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldību lietu komisijas sēdē uzsvēra, ka pilsētā izveidojies nopietns īres dzīvokļu deficīts: „Vispār nav īres dzīvokļu Valmierā. Deficīta dēļ tirgus cena ir apstājusies pie 250 – 350 eiro par divistabu dzīvokli. Tāda ir īres cena. Tie 350 eiro ir tas, par ko vairāk cilvēki nav gatavi maksāt, lai arī vidējā atlīdzība Valmierā ir samērā augsta. 350 eiro ir tādi kā psiholoģiskie griesti, kur tālāk nav iespējams.”

Sākotnēji pašvaldība šo problēmu cerējusi atrisināt, atrodot privātos investorus, kas būtu gatavi investēt īres mājokļu celtniecībā, taču – bez panākumiem. „Ja mēs parēķinām, ka bizness grib naudu atpakaļ septiņos-astoņos gados. Ilgāk viņi nav gatavi gaidīt. Tad īres cenai pie tādiem nosacījumiem ir jābūt virs 500 eiro,” saka Baiks.

Ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (“Vienotība”), kura vadītā ministrija ir atbildīga par mājokļu politiku Latvijā, uzskata, ka apstākļos, kad privātajiem investoriem un bankām nav intereses par mājokļu tirgus attīstību reģionos, pašvaldību īres namu celtniecību tomēr nevar uzskatīt par konkurences kropļošanu.

„Šī nav nekādā veidā konkurence ar privāto tirgu, drīzāk stimuls tirgus attīstībai.

Es ceru, ka drīzumā Valmierā un arī citur pašvaldībās parādīsies privātie būvnieki, bet diemžēl pagaidām šāda situācija neveidojas,” saka Ašeradens.

Ekonomikas ministrija tuvāko mēnešu laikā beidzot pabeigšot darbu pie Īres likuma grozījumiem, kam vajadzētu sekmēt īres tirgus sakārtošanu, sola ministrs: „Dzīvojamo telpu īres likumu jūnijā mēs plānojam nodot publiskai apspriešanai. Vēl pēdējie darbi šobrīd norit pie paātrinātās strīdu izskatīšanas kārtības un vēl dažām citām lietām.”

Vēstīts, ka nesen valdība atbalstīja Finanšu sektora attīstības plānu, kurš paredz paplašināt mājokļu atbalsta programmas darbību, piedāvājot valsts atbalstu ne tikai ģimenēm ar bērniem, bet arīdzan jaunajiem speciālistiem. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti