Ekonomikas ministrijai piešķirs vairāk nekā 104 miljonus eiro elektroenerģijas cenu kāpuma kompensēšanai 

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Ekonomikas ministrijai (EM) piešķirs 104 874 733 eiro finansējumu, lai atbilstoši energoresursu cenu ārkārtēja pieauguma samazinājuma pasākumu likumam Būvniecības valsts kontroles birojs (BVKB) nodrošinātu maksas samazinājumu par patērēto elektroenerģiju 2022. gadā. To otrdien atbalstīja valdība.

Līdzekļus EM piešķirs no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem".

Šogad septembrī izstrādātie grozījumi energoresursu cenu ārkārtēja pieauguma samazinājuma likumā paredz atbalstu mājsaimniecībām, kā arī juridiskajām personām elektroenerģijas cenas sadārdzinājuma kompensēšanai.

Ar grozījumiem likumā tiek papildus noteikts arī maksas samazinājums par patērēto elektroenerģiju – mājsaimniecībām pirmo 100 kilovatstundu (kWh) patēriņam noteikti cenu griesti 0,16 eiro apmērā par kWh, savukārt juridiskajām personām noteikts izmaksu samazinājums 50% apmērā par elektroenerģijas cenu, kas pārsniedz 0,16 eiro par kWh.

EM norādīja, ka, ņemot vērā būtisko elektroenerģijas cenu pieaugumu, kur paredzamā vidējā cena apkures sezonā mājsaimniecībām būs apmēram 270–280 eiro par megavatstundu (MWh), veidosies riski mājsaimniecībām veikt norēķinus par elektroenerģiju. Paredzamā vidējā elektroenerģijas cena tuvākajā pusgadā juridiskajām personām būs apmēram 330 eiro par MWh.

Valdības atbalstītais rīkojuma projekts paredz noteikt visām mājsaimniecībām elektroenerģijas patēriņa pirmo 100 kWh cenu par fiksētu maksu 160 eiro par MWh no 2022. gada 1. oktobra līdz 2023. gada 30. aprīlim. Starpību starp tirgus cenu un 160 eiro par MWh segs valsts kompensācija elektroenerģijas tirgotājiem. Mājsaimniecības par elektroenerģijas patēriņu virs 100 kWh maksās atbilstoši elektroenerģijas tirdzniecības līgumā noteiktajai cenai.

Rīkojuma projekts arī paredz kompensēt visām juridiskajām personām elektroenerģijas izmaksu pieaugumu 50% apmērā virs elektroenerģijas cenas 160 eiro par MWh laika periodā no 2022. gada 1. oktobra līdz 2023. gada 31. martam.

Kompensācijas administrēšanu papildus ieviešamajos elektroenerģijas cenu griestu pasākumos nodrošinās BVKB.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti