Panorāma

ES veidos ekonomikas atveseļošanas fondu

Panorāma

Uga Dumpis: pārmērīgam optimismam nav pamata!

EM rosinās valstij segt darba devēju sociālo iemaksu daļu

Ekonomikas ministrija rosinās valstij segt darba devēju sociālo iemaksu daļu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Uzņēmēju organizācijas dzirdīgas ausis atradušas Ekonomikas ministrijā (EM). Partiju "KPV LV" pārstāvošais ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs atbalsta piedāvājumu valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu iemaksu darba devēja daļu maksāt no valsts budžeta.

Pirmdien, 27. aprīlī, priekšlikumu Vitenbergs prezentēs koalīcijas partiju sadarbības sanāksmē. Vitenbergs uzskata, ka valsts sociālās iemaksas varētu segt algām virs 800 eiro, lai uzņēmēji varētu noturēt darbā augsta līmeņa speciālistus.

Cik tas valstij izmaksātu, pagaidām neesot zināms. Vispirms esot jāvienojas, kādiem uzņēmumiem šāds atbalsts pienāktos.

"Šobrīd par to atbalsta jaudu, vai tie būs konkrēti uzņēmumi, kuri ir šajā Valsts ieņēmumu dienesta "baltajā sarakstā", vai tas būs viss lauks, šobrīd vēl jāvērtē plašāk, cik liels varētu būt tas atbalsts. Šobrīd dīkstāves pabalsts strādā vairāk un palīdz mazo algu saņēmējiem, bet mums ir jāļauj turpināt darbību tiem, kas ražo, kas eksportē, un viņiem ir problēmas šobrīd konkurēt tirgos, jo citas valstis izmanto līdzīgus atbalsta mehānismus. Šis ir ļoti nepieciešams," uzskata ekonomikas ministrs.

Finanšu ministrs Jānis Reirs ("Jaunā Vienotība") piedāvājumu pagaidām nekomentē, jo esot jāsagaida konkrēts EM priekšlikumus.

Līdzīgi atbild arī labklājības ministres Ramonas Petravičas ("KPV LV") birojā, norādot, ka par valsts iesaisti sociālo iemaksu segšanā būtu nepieciešama plašāka diskusija.

Šobrīd darba devējam uzdots par darbinieku maksāt sociālās apdrošināšanas iemaksas 24,09% apmērā no bruto algas.

KONTEKSTS:

Covid-19 infekcijas ierobežošanai Latvijā līdz 12. maijam noteikta ārkārtējā situācija, kuras laikā noteikta virkne ierobežojumu un aizliegumu. Pandēmijas ekonomisko seku pārvarēšanai Latvijā paredzēti īpaši valsts atbalsta mehānismi Covid-19 skartajiem uzņēmumiem, to darbiniekiem, Covid-19 pacientiem un arī visiem uzņēmumiem. Tālab valsts mobilizējusi līdzekļus aptuveni 4 miljardu eiro apmērā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti