Krustpunktā

Plāni labklājības jomā. Studijā labklājības ministre Ramona Petraviča

Krustpunktā

Deglava ielas pārvads, jauna kratīšana Rīgas Domē un citi notikumi žurnālistu vērtējumā

Vai darbaspēka trūkums bremzē ekonomisko attīstību?

Ekonomikas ministrija nenoliedz, ka būs nepieciešama viesstrādnieku piesaiste

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Nav noliedzams, ka Latvijā pienāks brīdis, kad būs nepieciešams pieņemt lēmumu par darbaspēka piesaistīšanu no ārvalstīm, tomēr nedrīkst notikt tā, ka ārvalstu darbaspēks izkonkurē vietējo, Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" teica ekonomikas ministra Ralfa Nemiro ("KPV LV") padomnieks Jurģis Miezainis.

Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) ģenerāldirektore Līga Meņģelsone raidījumā norādīja, ka valstī akūta problēma ir darbaspēka pieejamība. "Stagnē arī atalgojums un prakses. Atslēgas jautājums ir tas, ko mēs saucam par darba ražīgumu un produktivitāti. [Darbaspēka trūkst] apstrādes nozarē, pārtikas ražošanā un apstrādes lauksaimniecībā," sacīja Meņģelsone. LDDK novērojusi, ka daudzas nozares, kurās trūkst darbinieku, ir gatavas padot roku citās jomās strādājošajiem un palīdzēt tiem pārkvalificēties.

Meņģelsone kritiski vērtēja valdības deklarācijā pausto, ka demogrāfijas jautājumi būtu risināmi ar reemigrācijas procesiem, jo cilvēki, kas ārzemēs jau ir iedzīvojušies, nav noskaņoti atgriezties Latvijā. Darbaspēka trūkums ir novērojams dažādās nozarēs un nav skaidrs, kādēļ Latvijas iestādes uz to nereaģē, līdzīgi kā lietuvieši vai poļi, un nepadara darba tirgu pievilcīgāku ārvalstu viesstrādniekiem.

Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) priekšnieka vietniece Maira Roze tikmēr atklāja, ka pēdējos gados Latvijā pieaug iebraukušā darbaspēka skaits. Ja 2014. gadā PMLP visa gada laikā izniedza mazliet vairāk par 3000 darba tiesībām, tad pēn jau bijuši 11,5 tūkstoši šādu gadījumu. Savukārt šā gada pirmajos trīs mēnešos ārzemniekiem izsniegts līdzīgs skaits kā pērn tādā pašā laika griezumā - 2,8 tūkstoši. Pieprasītas esot vakances informāciju tehnoloģiju un ēku būvniecību jomās.

Komentējot darbaspēka trūkuma radītos izaicinājumus, Nemiro padomnieks Miezainis atzina, ka nenoliedzami pienāks brīdis, kad no ārvalstīm būs nepieciešams piesaistīt darbaspēku, tomēr nedrīkst arī pieļaut situāciju, kad tas izkonkurēs vietējos. Tomēr tās būtu kaut kādas noteiktas profesijas par attiecīgu samaksu un kontrolēta procesa ietvaros.

Miezainis uzsvēra, ka ministrija strādā ar dažādām ekonimikas atbalsta programmām, lai celtu uzņēmēju ražošanas procesu efektivitāti un tiem nevajadzētu savas izmaksas samazināt tika uz darbaspēka lētuma. "Darbaspēka iztrūkums veidojas tajā vietā, kur ir zemākais atalgojums. Viena no Ekonomikas ministrijas prioritātēm ir tāda, ka vēlamies palielinātu augsto tehnoloģiju īpatsvaru," teica Miezainis.

KONTEKSTS:

Būvniecības nozare saskaras ar milzīgu darbaroku trūkumu, un valdībai ir jādomā par īslaicīgu viesstrādnieku piesaisti no Ukrainas vai Baltkrievijas, intervijā Latvijas Televīzijai iepriekš sacīja Latvijas Būvuzņēmēju partnerības vadītāja Baiba Fromane.

Viņa pastāstīja, ka Latvijas darba tirgū septiņas no desmit vakancēm ir būvniecībā. "Arī citas nozares saskaras ar milzīgu darbaroku trūkumu. Mēs esam aicinājuši valdību domāt un runāt par īslaicīgu viesstrādnieku piesaisti no Ukrainas un Baltkrievijas. [Situācija jārisina] kontrolēti vai arī [būs] jāizliekas, ka viņu [viesstrādnieku] šeit nav, lai gan viņi ienāk caur trešajām valstīm - Lietuva un Polija ir atvieglojušas viesstrādnieku ieceļošanu," sacīja Fromane.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti