Ekonomikas ministrija cer panākt mazāku birokrātiju uzņēmēju saziņā ar valsts un pašvaldības iestādēm

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Valdība otrdien, 7. septembrī, uzklausīja un apstiprināja Ekonomikas ministrijas (EM) veidoto uzņēmējdarbības attīstības plānu, kas paredz virzīties uz vienkāršākām dažādām uzņēmējiem regulārām procedūrām un lēmumu saskaņošanu ar valsts un pašvaldībās iestādēm. Vienlaikus komunikācijā ar uzņēmējiem vairāk vēlas izmantot elektroniskās saziņas iespējas.

Ekonomikas ministrija cer panākt mazāku birokrātiju uzņēmēju saziņā ar valsts un pašvaldības iestādēm
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Uzņēmējdarbības vides pilnveidošanas pasākumu plānu pēc EM iniciatīvas ik gadu izstrādā un valdībā apstiprina jau kopš 1999. gada. Tā mērķis ir uzņēmējdarbības regulējošo normatīvo aktu un valsts pārvaldes sniegto pakalpojumu pilnveidošana par labu uzņēmējdarbības vides attīstībai.

Atšķirībā no citiem gadiem šoreiz izskan nolūks izveidot administratīvā sloga mazināšanas rīku, aizstāt līdzšinējo politikas plānošanas dokumentu ar speciālu sadaļu Ekonomikas ministrijas mājaslapā. Jaunais process paredz, ka Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera, Latvijas Darba devēju konfederācija un Ārvalstu investoru padome Latvijā katru gadu līdz 15. martam Ekonomikas ministrijai iesniegs priekšlikumus par nepieciešamajiem pasākumiem uzņēmējdarbības vides pilnveidošanai.

Priekšlikumi tiks apstiprināti Ministru kabinetā, savukārt par konkrētiem pasākumiem atbildīgās valsts pārvaldes institūcijas līdz katra gada 31. martam iesniegs Ekonomikas ministrijai informāciju par paveikto no pasākuma apstiprināšanas brīža valdībā.

Šajā gadā plāna izstrādes pilotprojektā minēti vairāki primāri risināmie jautājumi.

Pirmkārt, datu uzkrāšana un atkalizmantošana. Secināts, ka, lai gan e-pārvalde Latvijā ir ievērojami progresējusi un pēdējo gadu laikā ir veikti būtiski uzlabojumi, tomēr rezultāti ekonomikas digitālajā pārveidē joprojām kavējas.

Otrkārt, būvniecības procesa un ar to saistīto prasību uzlabošana, jo šajā jomā lēmumu pieņemšanas un tās dokumentācijas saskaņošana ir birokrātiska un ilga.

Treškārt, jāatvieglo arī birokrātiskais un ilgstošais pašvaldību lēmumu pieņemšanas process. Tas sekmētu uzņēmēju aktivitāti vietvarās.

Ceturtkārt, plāns paredz arī uzņēmējdarbības izmaksu samazināšanu. Valdības jau pērn maijā apstiprinātajā stratēģijā Latvijai Covid-19 krīzes radīto seku mazināšanai paredzēts atbalsts eksportējošiem uzņēmumiem un iespējas jauniem eksportētājiem. Tas paredz pārskatīt ar uzņēmējdarbību saistītās regulārās izmaksas un arī uzraugošo un kontrolējošo institūciju saskaņotāku darbu, lai neapgrūtinātu uzņēmējus ar biežām savstarpēji nesaskaņotām pārbaudēm.

Ziņojums paredz arī uzlabotas muitas procedūras, kā arī līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas regulējumu.

Ņemot vērā šajā ziņojumā definētos pasākumu virzienus, Ekonomikas ministrija rīkos diskusijas ar sadarbības partneriem par plānā minētajiem sasniedzamajiem mērķiem. Provizoriski pilotprojektu plānots īstenot līdz nākamā gada 30. jūnijam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti