Ekonomikas ministrija aicina stingrāk uzraudzīt ielu tirdzniecību

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Kopumā 77% no Ekonomikas ministrijas aptaujātajām pašvaldībām atzīst, ka ir novērojušas pārkāpumus ielu tirdzniecībā, informēja ministrijā. Tā uzrunāja 13 pašvaldības un ielu tirdzniecības uzraudzībā iesaistītās iestādes - Valsts policiju, Valsts ieņēmumu dienestu, Pārtikas un veterināro dienestu, kā arī Patērētāju tiesību aizsardzības centru, lūdzot tām sniegt atbildes uz konkrētiem jautājumiem, kas raksturo situāciju ielu tirdzniecībā.

Visbiežāk konstatētie pārkāpumi:

  • iepirktās produkcijas uzdošana par pašu saražoto lauksaimniecības produkciju,
  • pilnas informācijas nenorādīšana tirdzniecības vietā par tirdzniecības dalībnieku,
  • normatīvajos aktos noteikto prasību neievērošana pārtikas apritei, piemēram, veterinārās un higiēnas prasības,
  • cenas norādīšana bez pievienotās vērtības nodokļa,
  • kases aparātu neizmantošana. 

Kopumā ministrijā secina, ka lielākā daļa no iesaistīto pušu aktualizētajiem problēmjautājumiem ielu tirdzniecībā ir sekas nepietiekamām uzraudzības un kontroles aktivitātēm tirdzniecības vietās.

Tādēļ, lai uzlabotu situāciju, primāri ir risināms jautājums par efektīvas uzraudzības nodrošināšanu.

Ekonomikas ministrijas Iekšējā tirgus departamenta direktore Inga Apsīte
00:00 / 00:41
Lejuplādēt

Ekonomikas ministrijas ieskatā, ja praksē aktīvāk tiks ieviests “konsultē vispirms” princips pašvaldību un uzraudzības iestāžu darbībā, no vienas puses, un atbildīgajiem resoriem pievēršot lielāku uzmanību uzraudzības un kontroles aktivitātēm ielu tirdzniecībā, tostarp stiprinot iepriekš minēto pušu sadarbību, no otras puses, ir iespējams būtiski samazināt tirdzniecības pārkāpumus ielu tirdzniecībā.

Vienlaikus, lai veicinātu godīgu konkurenci tirdzniecības dalībnieku starpā, aptaujā iesaistītās puses minēja nepieciešamību sākt diskusijas par normatīvā regulējuma pārskatīšanu attiecībā uz kases aparātu lietošanu, it īpaši gadījumiem, kad tirdzniecības dalībnieks pārdod iepirktu preci. Tādējādi tiktu nodrošinātas vienlīdzīgākas prasības tirdzniecības dalībniekiem dažādos tirdzniecības veidos, kā arī mazināts ēnu ekonomikas īpatsvars šajā jomā. Savukārt fiziskām personām, kuras tirgo pašu audzētu produkciju, nebūtu piemērojama prasība par kases aparāta lietošanu. 

Valsts ieņēmumu dienesta aplēses liecina, ka Latvijā darbojas vairāk nekā 4000 ielu tirgotāji, kas nav reģistrējušies kā pievienotās vērtības nodokļa maksātāji.

Ņemot vērā tirdzniecības nozares sociālo partneru sniegto informāciju par sistēmiskiem pārkāpumiem ielu tirdzniecībā, kas rada negodīgas konkurences apstākļus starp tirdzniecības dalībniekiem ielu tirdzniecībā un pastāvīgajās tirdzniecības vietās, Ekonomikas ministrija veica situācijas izvērtējumu ielu tirdzniecībā. Ministru kabineta komitejā atbalstīja ministrijas piedāvātos priekšlikumus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti