Panorāma

Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmija vēlas iekļauties RTU

Panorāma

Panorāma

Uzdod pārskatīt jaunos elektrības sadales un pārvades tarifus

Ekonomikas ministre: «Sadales tīkla» plāns par tarifa celšanu vidēji 75% apmērā ir jāmaina

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Valsts uzņēmuma AS "Sadales tīkls" (ST) iesniegtais sadales tarifa maiņas plāns, kas paredz tarifu no nākamā gada jūlija kāpināt par vidēji 75%, ir jāmaina. Tā pēc tikšanās ar ST vadību pauda ekonomikas ministre Ilze Indriksone (Nacionālā apvienība).

"Augstsprieguma tīkls" pēc sākotnēji iesniegtā projekta tarifu plāno palielināt apmēram četras reizes, bet "Sadales tīkls" vidēji par 75 %. Ekonomikas ministre trešdien, 23. novembrī, bija aicinājusi uz sarunu ST vadību – ar mērķi konkrēti apspriest iesniegto tarifu. Ministre pēc tikšanās paziņoja – uzņēmuma tarifu projekts ir jāgatavo no jauna.

"Esam vienojušies, ka šis projekts Ekonomikas ministrijas un arī manā izpratnē, var teikt, ir jāmaina, būtiski jāmaina. Es pat teiktu – jāpaņem atpakaļ un jāsagatavo jauns priekšlikums," paziņoja ministre.

Vērtējot ST tarifa projektu, ministre sacīja – tas, kas der miera laikos, neder tagad, kad miera laiku nav.

Pēc Indriksones teiktā, šis tarifa projekts ir tapis, izmantojot metodiku, kas bija aktuāla pirms vairākiem gadiem, bet tas neder laikam, kad ir enerģētiskā krīze.

Indriksone pauda, ka ir vairākas pozīcijas, kā ST tarifa projektu var pilnveidot, un tas ir jādara. Mērķis visiem ir viens – jāpalielina elektroenerģijas jaudas, jāuzlabo elektroenerģijas cenas un fosilais kurināmais jāaizstāj ar atjaunīgiem energoresursiem. Un jebkuram tarifam vajadzētu sekot šim virsmērķim.

Indriksone atklāja, ka tarifa projektā ir vairākas iespējas, kā uzlabot nosacījumus. Piemēram, pagarinot tarifa periodu, kas varētu ietekmēt tarifa apmēru, jo lielākā periodā ir lielāka stabilitāte un mazāka ietekme svārstībām. "Tā ka tarifa periods ir viens no atslēgas mehānismiem, kā šo tarifu varētu samazināt," sacīja ministre.

Ekonomikas ministre Ilze Indriksone
00:00 / 00:57
Lejuplādēt

Tāpat Indriksone uzsvēra, ka ST ir jāvērtē izdevumu sadaļu, arī saimnieciskās darbības izmaksas, tostarp atalgojums.

Ministre ceturtdienas rītā intervijā LTV arī norādīja, ka kontekstā ar tarifa izmaiņām būtu jāpārskata arī kapitāla atdeves rādītāji, peļņa. "Valsts kapitālsabiedrībām mērķis gūt ienākumus un nodrošināt peļņu ir ļoti svarīgs parastā ikdienā, miera apstākļos. Šādos krīzes apstākļos Ministru kabinetam būtu jānosaka tiesības akcionāriem atteikties no negūto ieņēmumu atgūšanas," sacīja Indriksone.

ST valdes priekšsēdētājs Sandis Jansons skaidroja, ka uzņēmuma piedāvātais tarifa projekts, kas paredz no nākamā gada jūlija kāpināt tarifu vidēji par 75%, ir spoguļattēls "Augstsprieguma tīkla" (AT) tarifam, kas ir iesniegts apspriešanai.

"Vai mums, "Sadales tīklam", patīk šis iesniegtais tarifa projekts? Nē, mums tas nepatīk. Jo skaidrs ir, ka zaļajai komponentei un zaļo pieslēgumu tarifi sadales tīkliem ir jābūt zemākiem, atbilstošiem Eiropas normām. Bet diemžēl patreizējais augstsprieguma tarifs attiecībā uz mums pavēl vai, teiksim tā, kā gādīgiem saimniekiem liek to novirzīt tālāk," skaidroja Jansons.

"Sadales tīkla" valdes priekšsēdētājs Sandis Jansons
00:00 / 00:28
Lejuplādēt

Gan ST valdes priekšsēdētājs, gan ekonomikas ministre pauda gatavību strādāt pie jaunā ST tarifu projekta, sēžoties pie sarunu galda ar "Augstsprieguma tīkla" pārstāvjiem un Finanšu ministriju (FM), kas ir šī uzņēmuma kapitāldaļu turētājs.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) trešdien izplatīja paziņojumu, norādot, ka pašlaik izvērtē gan iesniegtos pārvades, gan arī sadales tarifus.

Tieši attiecībā uz AT tarifu projektu regulators saredz pozīcijas, kurās iespējams samazinājums, kas varētu novest pie mazāka kopējā tarifa pieauguma.

Vienlaikus atzīts – iesniegtā tarifa projekta izvērtēšana ir sākumposmā.

Arī Ministru prezidents Krišjānis Kariņš ("Jaunā Vienotība") trešdien ar rezolūciju uzdevis Ekonomikas ministrijai (EM) sadarbībā ar Finanšu ministriju (FM) vērtēt iespējas koriģēt "Augstsprieguma tīkla" un "Sadales tīkla" sagatavotos pakalpojumu tarifu projektus.

Sagatavotais informatīvais ziņojums ministrijām jāiesniedz izskatīšanai 20. decembra valdības sēdē.

KONTEKSTS:

"Augstsprieguma tīkla" elektroenerģijas pārvades tarifi no nākamā gada 1. marta varētu pieaugt 4,3 līdz 4,9 reizes, liecina oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" publicētais paziņojums par tarifu projektu. Savukārt "Sadales tīkla" jaunais tarifa projekts paredz kopējo tarifa pieaugumu vidēji 75% apjomā. Konkrētās izmaiņas būs atkarīgas no klienta pieslēguma un patēriņa paradumiem, informēja uzņēmumā.

Saules paneļu īpašnieki ir nemierā ar ST plānoto tarifu palielinājumu, kas krietni palielināšot izmaksas. Savukārt komercparki uzskata, ka šāds solis dažu gadu laikā pilnībā apstādinās ilgtermiņa investīcijas šajā nozarē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti