Ekonomikas ministre: Latvijā varētu attīstīt arī divus sašķidrinātās dabasgāzes termināļus 

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Latvijā, iespējams, varētu attīstīt divus sašķidrinātās dabasgāzes (LNG) termināļus. Tā Latvijas Radio intervijā izteicās ekonomikas ministre Ilze Indriksone (Nacionālā apvienība).

Kā zināms, LNG termināli Latvijā varētu attīstīt AS "Skulte LNG Terminal" vai SIA "Kundziņsalas dienvidu projekts", tā iepriekš norādīja Indriksone. "Skulte LNG Terminal" vēlas termināļa projektu attīstīt Saulkrastos, bet "Kundziņsalas dienvidu projekts" – Rīgā.

Tagad Indriksone atzīmēja, ka patlaban notiek projektu īstenošanas iespēju izvērtēšana un, iespējams, “abi projekti varētu tikt reāli īstenoti”.

Ministre skaidroja: "Turpinām darbu arī pie mūsu nacionālā termināļa, šobrīd notiek darbu izvērtēšana ekspertu līmenī par visiem riskiem – stratēģiski svarīgajiem jautājumiem, lai izvērtētu, kurš no piedāvātajiem termināļiem varētu būt gan ekonomiski, gan arī īstenošanas laika grafikā visizdevīgākais un, protams, arī drošības jautājumi tiek izvērtēti projektiem."

Tāpat ministre pauda: “Šobrīd izvērtējums notiek tikai tāpēc, lai noteiktu, kuru no termināliem [būvēt] vai varbūt pat, iespējams, izvērtējot šos pieteikumus, abi varētu tikt reāli īstenoti.

Jautājums ir par nacionālo interešu objekta noteikšanu, kas atvieglos termināļa būvniecības procesu administratīvi un paātrinātas iespējas to uzbūvēt.” 

Viņa norādīja, ka abu projektu attīstītāji aicināti nekavēties ar projektu īstenošanu, ja tas ir reāli izdarāms. 

“Katrs solis un darbība, ko šobrīd attīstītāji un investori turpina darīt, paātrinās termināļa projekta īstenošanu. Neviens šobrīd nav aizliedzis nevienam no projektu attīstītājiem turpināt iesākto projektu īstenošanu. Vienā gadījumā tas ir ietekmes uz vidi novērtējums, citā – varbūt jau tehniskā projekta izstrāde, citur – varbūt jau kādas būvniecības aktivitātes. Visu drīkst darīt,” atzīmēja ekonomikas ministre. 

KONTEKSTS:

Lai nodrošinātu dabasgāzes piegādes, valdība iepriekš uzdeva Ekonomikas ministrijai risināt pārrunas ar Igauniju par topošā Paldisku sašķidrinātās gāzes termināļa izmantošanu, bet tuvākajos gados Latvijā plānots izveidot savu termināli. 

Indriksone iepriekš atzina, ka uzsāktas sarunas ar vairākiem potenciālajiem investoriem, kas būtu ieinteresēti LNG termināļa attīstībā Latvijā. Runa esot par iespējām attīstīt termināli Skultē, bet Rīgā varētu tikt piedāvātas vairākas vietas. Būtiskākie kritēriji LNG termināļa izveidei Latvijā – valsts neiesaistās projektā, tostarp nedod apsolījumus no valsts kapitālsabiedrībām, vai arī iesaistās iespējami maz.

Ekonomikas ministrija saņēmusi trīs pieteikumus no potenciālajiem investoriem, kuri ir gatavi Latvijā uzbūvēt LNG termināli. Iepriekš ziņots par diviem LNG projektiem. Vienu no tiem – par termināļa būvniecību Skultē virza AS "Skulte LNG Terminal". Otrs ir Kundziņsalas termināļa projekts, ko vēlas attīstīt ASV investors "Millennium Energy Partners".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti